Најновије

Бенефиције за храбре жене, породиље у време КОВИД-а Посланичка група

СНЕЖАНА ПАУНОВИЋ, народна посланица и заменица шефа посланичке групе Социјалистичке партије Србије поставила је питање Влади Републике Србије на седници Десетог ванредног заседања Народне скупштине Републике Србије у 2021. години

Без обзира што сам једина жена која данас поставља питање, углавном су то постављали народни посланици, а на већину питања одговорила је премијерка. То је она пракса у Србији која каже да мушкарци увек имају дилеме, а жене увек решење.

                Пробаћу да будем најкраће могућа. Питање је  заправо једна сугестија, пре свега за вас.

                Сугестија за вас. Време иза нас, Ковид 19 ја сам о томе говорила и када смо имали Предлог закона о подршци породици са децом, некако ми се чини, стичем утисак да смо према породиљама у време КОВИДА можда остали мало мање дарежљиви, да тако кажем, него у односу на све остале. И у том смислу бих да заједно, не зато што није немогуће предложити једно решење у виду лекс специјалиса, који имам у глави, него бих заиста желела да то буде синхронизовано између законодавне и извршне власти. Предложила  бих да када се вратимо или у редовном заседању на јесен, можда донесемо одлуку која би значила или лекс специјалис, мислим да је то најпрактичније, једнократну препоруку да се породиљама у време ковида, које су заиста поднеле велику жртву, пре свега због услова који нису били хумани и негде су изазивали страх, здравствена помоћ није била могућа у сваком тренутку, да се евентуално донесе мера која би значила да када крену у пензију, добију тај стаж увећан за онај период колико су провеле на породиљском боловању, отприлике за 12 месеци, ако се не варам, или за нешто краће.

                То би значило да свака од њих, под околностима да су то младе и храбре жене, заиста, које су се определиле за тај корак у ово време, када буду одлазиле у пензију, истина, то је време које вероватно нећемо сви ми дочекати на овим функцијама, али ми се чини да их треба испоштовати и оставити могућност да добију ту бенефицију од рецимо шест или 12 месеци. Ја сам пре за 12 месеци, али прихватићу сваку сугестију која се догоди и да то заједно као Влада и Скупштина, просто, урадимо и то буде још једна од оних мера која помаже овој пронаталитетној политици.

                Знам да смо урадили много, али статистика нам не иде у прилог. Први пут је рођено мање од 62.000 беба, а изгубили смо  53.000 људи у прошлој години, што је разлика између броја рођених и броја преминулих у 2020. Години као последицу Ковида 19 и негде сама таква статистика плаши. Тим пре су ове жене и њихова храброст, ове младе жене заслужиле да им се можда на овај начин одужимо.

                Ето, од мене једна иницијатива, више него што је питање. Ја се надам да ћете разумети и да ћемо наћи најадекватније решење за све ово.

                Имала сам питање и за господина Селаковића, али бићу и једна дама и колегијална и оставити време за колегу Шормаза. Хвала вам.

Категорије: Посланичка група