Најновије

Интервју Ђорђа Милићевића за Блиц: Део опозиције од себе прави жртву, идеја о изласку на улице ултиматум и одраз немоћи Вести

Став опозиције да ће изаћи на улице ако “не буде фер услова” је још један у низу ултиматума и одраз немоћи да кроз аргументовану, демократску расправу дођемо до решења. Сврха оваквог става може бити и оно што је већ виђено током прве фазе разговора, а то су фарса и заваравање јавности како би од себе направили жртву и сами себе унапред амнестирали од изборног дебакла.

Ово у интервјуу за Блиц онлајн каже потпредседник ГО Социјалистичке партије Србије Ђорђе Милићевић и шеф посланичке групе СПС у Скупштини Србије.

Део сте групе која учествује у преговорима око изборних услова, на оба колосека. Како сте задовољни током преговора?

  • Најпре желим да кажем да је јако важно што је прихваћена иницијатива председника Народне скупштине Србије Ивице Дачића у договору са председником државе да се разговори воде на оба колосека, јер не могу се странке ограничити да учествују у дијалогу, и изузетно је важно то што у самом дијалогу учествује и Александар Вучић, као фактор политичке стабилности. Дијалог који се води са странкама које не желе разговор са европским парламентарцима иде у једном демократском духу, постоји праг политичке толеранције и културе и показан је висок степен државне одговорности. Интензитет и динамика разговора су евидентни, као и предлози свих политичких опција и лично мислим да је могуће постићи консензус онако како је и на почетку договорено, а то је шест месеци пре одржавања избора. Што се тиче разговора са представницима Европског парламента мислим да је он морао кренути много раније, онда када је то предлагао председник парламента – 1.марта. Ако није било могуће директно, разговори су се могли водити онлајн, и много је непознаница када је реч о овом колосеку, једна од њих је на пример да ми не знамо предлоге и платформе које су поднеле неке политичке опције, јер то нису учиниле преко институција система већ директно европским парламентарцима, што је по мени лично одраз непоштовања.

Око којих ствари конкретно очекујете највећи напредак? Финансирања кампање, цензуса…

  • Ми смо одговорно и озбиљно приступили првој фази међустраначког дијалога и агенда која је резултат тог дијалога је готово у целости реализована. Ми смо ту да саслушамо сугестије и предлоге свих политичких странака и да постигнемо консензус у целини, а не појединачне циљеве. Оваквим деловањем једног дела опозиције, као што смо у претходном периоду имали – 42 захтева или бојкот, то није дијалог већ ултиматум. Учешће странаца можда подстиче нереална очекивања код једног дела опозиције па предлажу оно што не би ни сами применили. Ако неко очекује да дијалог власти и опозиције о изборним условима треба да замени изборе и да замени скупштину, па да се тиме бави нека прелазна Влада, онда боље да не учествује.

Шта је предлог СПС-а око побољшања изборних услова?

  • СПС као државотворна странка анлазирајући актуелни политички тренутак и претходни изборни циклус, а поштујући институције система је предала своју Платформу председнику парламента која је садржана у 10 принципа и начела. Инсистирамо да представници Европског парламента заједно са председником Народне скупштине као посредници у међустраначком дијалогу покажу непристрасност и објективност, што је председник скупштине и учинио. Политичке странке које одбију да учествују у међустраначком дијалогу или разговоре напусте током трајања истог, не могу рачунати на заступљеност својих ставова у завршном документу. Наш став је јасан по питању одржавања избора, сви избори треба да буду одржани истовремено. Равноправна заступљеност у медијима за нас представља тематске дебате где би изборне листе могле да представе своје програме и људе који су гарант за реализацију тог програма. Треба забранити сваки рекламни спот и поруку од стране политичких странака или медија током изборне кампање, које користе говор мржње и којима се нападају чланови породице укључујући и децу носиоца јавних функција или изборних листа. Носиоци јавних функција, изабрана и постављена лица треба несметано да обављају посао за који су изабрани, како пре, тако и током избора, па све до завршетка периода на који су изабрани. Начин представљања њиховог рада у медијима у време спровођења изборне кампање треба да буде уређен на посебан начин. То би поред осталог били неки суштински принципи и начела за које се СПС залаже..

Део сте преговора под покровитељством ЕУ. Шта кажете на критике да се одвија споро, да је исход неизвестан?

  • Слажем се са констатацијом да се преговори одвијају споро, са обзиром да, поновићу, позив Ивице Дачића је био да ти преговори започну још 1. марта, а неизвесност исхода управо произилази из чињенице да један део опозиције непоштујући институције система своје платформе није доставио скупштини Србије већ директно европским парламентарцима. Чак и након јавног позива председника парламента они то још увек нису учинили, а са друге стране нама није познат ни данас критеријум по којем су европарламентараци позивали политичке странке на разговоре.

У септембру се очекује и предлог ЕУ, да ли то значи да ће те ставке бити и прихваћене?

  • Познато ми је да ће скупштина отпочети рад на завршном документу, али ми није познато шта ће представници ЕП доставити. Наравно да не значи да ће све ставке бити и прихваћене, већ да ћемо о томе разговарати – јер чему онда дијалог?

Како гледате на став дела опозиције да ће се изаћи на улице, започети протест ако, како кажу, не буде фер услова?

  • На такав став једног дела опозиције гледам као на још један у низу ултиматума и одраз немоћи да кроз аргументовану, демократску расправу дођемо до решења. Сврха оваквог става може бити и оно што је већ виђено током прве фазе разговора, а то су фарса и заваравање јавности како би од себе направили жртву и сами себе унапред амнестирали од изборног дебакла.

А на критике на рачун Саше Радуловића из ДЈБ и Бошка Обрадовића из Двери због тога што су део дијалога којем не посредује ЕУ, па и због тога што су се појавили у вили Мир на састанку са делом руководства РС?

  • Много је политичких странака на политичкој сцени Србије, али је једна Србија. Када је реч о националним и државним интересима, грађани од нас очекују озбиљан и одговоран однос и ту нема поделе на власт и опозицију већ је потребно постићи што шири консензус и показати висок степен политичке одговорности. Жао ми је што један део опозиције у Србији то не сагледава на такав начин већ полази од перцепције – што горе по Србију то боље по нас.

Најава је да би СПС могао да подржи кандидата СНС за изборе за председника. Да ли гледате благонаклоно на то?

  • Ми као социјалисти стратешке циљеве који су у интересу грађана и државе увек стављамо на прво место и то је нешто што далеко превазилази страначки интерес. Јасна је порука председника СПС-а Ивице Дачића да партије којима је интерес земље на првом месту треба да на предстојећим изборима наступе заједно и то не због изборног резултата, већ зато што је Србији данас најпотребнија политичка стабилност и политика континуитета као гарант даљег просперитета и напретка.

Извор: Блиц