Најновије

Бајатовић за РТС: Прикључак за гас никад повољнији, интересовање грађана огромно Вести

Гас у Србији користи готово 280.000 домаћинстава и план је да се до краја идуће године тај број удвостручи, јер је то еколошки прихватљив енергент. Држава је у априлу понудила грађанима прикључак по дупло нижој цени – за 780 евра. Али, иако је интересовање грађана огромно, увођење гаса не иде очекиваном динамиком. Директор „Србијагаса“ Душан Бајатовић каже за РТС да се нада да ће до краја године бити 25.000 до 30.000 урађених прикључака, а да се пријавило 70.000 домаћинстава. Истиче да је највећи проблем недостатак ресурса и унутрашња организација самог „Србијагаса“.

Прикључак за гас никада није био повољнији, јер грађени ће 780 евра отплаћивати три године кроз месечне рачуне за гас. Важно је и то што нема никаве камате, на 36 рата, а то значи месечно 20 евра. Душан Бајатовић каже да је стигло много више захтева грађана него што „Србијагас“ може да обради.

„Ми смо до сада обрадили, од оних који су поднели, негде око 32.000, 33.000 захтева. Захтева има много више и како је почело прикључење, а до сада смо урадили негде око 7.000 прикључења, и са тиме не можемо да будемо задовољни“, рекао је Бајатовић.

Истакао је да се нада да ће до краја године бити 25.000 до 30.000 урађених прикључака.

„Људима је звучало невероватно, негде се годинама чекало, негде су мреже урађене годинама уназад, а није било понуде. Дакле, ова понуда 780 евра на 36 месеци у динарима, без камате, без гаранција и одласка у банку је изузетно примамљива. Како расте поверење да ће се то десити, тако расте и број прикључака“, поручује Бајатовић.

Навео је да се пријавило скоро 70.000 домаћинстава.

„Ми можда нећемо стићи све то да обрадимо одмах. ‘Србијагас’ има 69 филијала, али ми немамо довољан број радника“, рекао је Бајатовић и додао да је циљ да користе ресурсе подизвођача са којима имају потписане уговоре како би обрадили што више захетва.

„У овом моменту је највећи проблем недостатак ресурса и унутрашња организација самог ‘Србијагаса’. Ја се надам да ћемо то у најкраћем времену поправити, јер интересовање стварно расте“, нагласио је он.

Прикључак могу добити легализована домаћинства, дат је предлог да се одобри и онима који су ушли у процес легализације, а Бајатовић наводи и да су грађани ослобођени високих локалних такса за тај посао.

„Захваљујући Министарству грађевинарства променили смо уредбу и таксе које се односе на могућност да их наплаћује локална самоуправа више не постоје, остаје само ова цена од 780 евра“, рекао је Бајатовић.

Додао је и да ће бити донета нова уредба која ће омогућити да највећи број нелегалних објеката такође може да добије прикључак на гас.

Иако је најављено да ће се прикључивање истовремено радити у четири града, Бајатовић каже да ће се радити у целој Србији.

„Војводина је 100 одсто гасификована, остала су нека села око Бачке Тополе, Зрењанин се завршава. Београд ће бити готов до краја 2022. године. Браничевски округ ће бити готов до краја ове године“, навео је Бајатовић.

Додао је да би требало ове године да буду постигнути договори и са Ваљевом, Убом, Лесковцем, Врањем, Владичиним Ханом.

„Вероватно ћемо радити у Зајечару. Има мало делова мреже за легализацију, урађени су без дозволе, али то ћемо урадити. Остаје овај правац од Параћина, преко Зајечара до Прахова и ово што је урађено Златибор, Прибој, Бистрица, Пријепоље“, закључио је Бајатовић.  

„Неће бити поскупљења гаса до краја наредне грејне сезоне“

Цене гаса на светском тржишту су на историјском максимуму, никада није био скупљи, а Бајатовић каже да ће вероватно бити мало померања у начину обрачуна, али да за домаћинства неће бити поскупљења гаса до краја наредне грејне сезоне, тј. априла или маја следеће године.

„Надамо се да ћемо се за индустрију снаћи да задржимо приближно ове цене барем до краја првог квартала идуће године“, додао је Бајатовић.

Извор: РТС