Најновије

Састанак председника и чланова Одбора за спољне послове са делегацијом Парламента Литваније Посланичка група

У Дому Народне скупштине одржан је састанак председника и чланова Одбора за спољне послове са делегацијом Групе за Међупарламентарне односе са земљама Западног Балкана Парламента Литваније.

На почетку састанка, обратио се председник Одбора проф. др Жарко Обрадовић и том приликом истакао да је један од главних спољно-политичких циљева Србије, чланство у ЕУ. 

„Србија је географски, вредносно, културолошки  и историјски део Европе и логично би било да буде и део Европске уније“, оценио је Обрадовић.  Упознао је саговорнике са податком да је Србија отворила велики број преговарачких поглавља, али и да процес преговарања не иде брзином коју ми желимо.  Разлог успоравања процеса не лежи у администрацији и капацитетима Србије, већ у застоју дијалога са Приштином, која не испуњава одредбу Бриселског споразума који је потписан 2013. године, а односи се на успостављање Заједнице српских општина на КиМ, навео је председник Одбора. 

Такође, истакао је да је Србија последњих 10 година, захваљујући руководству направила велике економске реформе и тиме по многим параметрима заузела водеће место не само на Балкану, већ и у земљама Европе.

Проф. др Жарко Обрадовић је истакао да Србија жели добре односе  са свим земљама ЕУ, али и са САД, Кином и Русијом, чему у  прилог говори чињеница да је за време пандемије изазване Корона вирусом Србија једина у Европи имала четири врсте вакцина, које су биле на располагању грађанима Србије.

Обрадовић је нагласио да Србија залаже за добре односе са земљама  Западног Балкана, негујући сарадњу и добросуседску политику.

Када је реч о односима Србије и Литваније, Обрадовић је истакао да сарадња између две земље треба да буде још боља, интензивнија, као и додатно унапређена у међународним организацијама. 

Члан делегације и заменик шефа Групе за Међупарламентарне односе са земљама Западног Балкана Аудрониус Ажубалис упознао је саговорнике са спољно-политичком ситуацијом његове земље и интересовао се за односе Србије са Русијом и Народном Републиком Кином.

Аудрониус Ажубалис је оценио да је Србија политички и економски најснажнија земља на Балкану и додао да се руководство Литваније залаже за њено чланство у Европској унији.

Састанку је присуствовали чланови Одбора за спољне послове Ана Пешић и Лука Кебара као и и Витаутас Пинкус, амбасадор Републике Литваније и остали чланови делегације.

Категорије: Посланичка група