Најновије

Дачић: Кључна улога парламената у враћању поверења у демократију Вести

Криза изазвана пандемијом коронавируса била је велики изазов за демократска начела и институције, јер су биле принуђене да доносе тешке, али неопходне одлуке за кратко време, указао је председник Скупштине Србије Ивица Дачић у Бечу, додајући да би управо парламенти требало да преузму водећу улогу у повратку поверења и учвршћивању одговорности према демократским тековинама.

Дачић је на конференцији Интерпарламентарне уније, у оквиру панела „Парламенти и управљање на светском нивоу: недовршена агенда“, најпре изразио задовољство што се скуп одржава уживо, јер је то, каже, сигуран знак да се враћамо у оквире редовног рада.

„Упркос свим проблемима са којима се наша друштва и даље суочавају када је реч о пандемији ковида 19, желим да будем оптимиста када кажем да смо оставили иза себе период кризе и да се крећемо ка пуној нормализацији нашег друштвеног живота“, рекао је Дачић.

Председник парламента истакао је да смо сви сведоци да су ванредне околности, које су погодиле наша друштва, учиниле и то да се вратимо корак, или више корака, уназад када је реч о остваривању глобалних циљева зацртаних у нашим мултилатералним споразумима.

Пре свега када је реч о остваривању Циљева одрживог развоја, као платформе од стратешког значаја како за глобалне односе засноване на повезаности и међузависности, тако и за свако друштво појединачно.

„Препознато је и ја то подржавам, да управо парламенти треба да имају кључну улогу у новој афирмацији Циљева одрживог развоја и да у нашем раду треба тражити решења која ће надокнадити евентуални заостатак у њиховом испуњавању“, рекао је Дачић.

Он је указао да је криза, за коју верује да је у доброј мери иза нас, била велики изазов и за наша демократска начела и институције, имајући у виду да смо сви били принуђени да доносимо тешке одлуке, у кратком временском року, које су биле неопходне да бисмо заштитили јавно здравље, али и економије и социјални положај наших грађана од последица које је донела пандемија.

„Желим да охрабрим наше парламенте да преузму водећу улогу у повратку поверења и учвршћивању одговорности према демократским тековинама када је реч о одлукама које ћемо доносити у будућности. То није само очекивање које пред нас постављају наши грађани, већ и наша обавеза коју као парламенти имамо према нашој позицији у демократским друштвима“, рекао је Дачић.

Изразио је уверење да ће се у томе успети и тако што ћемо се ослонити на нека иновативна искуства које је свако од нас имао у претходном периоду и која су унапредила наш рад и учинила га ефикасним чак и у ванредним околностима.

„У овом важном послу који је пред нама, видим као незаменљиву улогу нашег мултилатералног форума и нашу сарадњу и пуну ангажованост у свим његовим активностима“, закључио је Дачић.

Пандемија донела раст насиља над женама, одлучно одговорити

Ванредни услови у којима живимо већ скоро две године, допринели су растућој дискриминацији над женама, било да је реч о кућном насиљу, које је у великом порасту, или дискриминацији на радном месту и друштву уопште, упозорио је Дачић.

Дачић је на панелу „Стављане ван снаге закона који дискриминишу жене и девојчице једини је начин да се оствари родна равноправност“, указао да то назадовање забрињава и захтева одлучну акцију свих институција и целог друштва.
„Парламенти у томе имају кључну и незаменљиву улогу“, нагласио је Дачић.

У том смислу, он је навео да је Србија на време препознала негативна кретања и отворила веома широку друштвену дискусију о борби против дискриминације у новим условима, што је резултирало доношењем нових и модерних закона у парламенту, чији је циљ између осталог, додатна заштита права жена.

Захваљујући изменама Закона о избору народних посланика, у фебруару прошле године, обезбеђено је учешће 40 одсто жена у парламенту – тада је квота заступљености жена на изборним листама увећана са 30 на 40 одсто, пренео је Дачић.

Такође, навео је да је Скупштина Србије у мају ове године, у условима борбе против пандемије ковида-19, усвојила нови Закон о родној равноправности и изменила постојећи Закон о забрани дискриминације, чија су нова решења додатно оснажила права жена у различитим областима.

Дачић је рекао и да је Србија пре неколико месеци усвојила нову Стратегију за спречавање и борбу против родно заснованог насиља према женама и насиља у породици од 2021. до 2025. године, што ће, како је истакао, бити један од приоритета у раду Владе Србије.

Председник српског парламента се, такође, захвалио што је тема спречавања дискриминације жена и девојчица, због значаја који има, стављена на дневни ред конференције Интерпарламентарне уније (IPU).

По броју жена – српска скупштина на 30, Влада на 16. месту

Дачић је изјавио да је то тело направило својеврсну ранг листу парламената с обзиром на број жена посланица, и да се међу 190 скупштина, српска нашла на 30. месту, док је Србија на 16. месту по броју припадница лепшег пола у влади.

Током пандемије донета су и два нова закона, о родној равноправности и о спречавању дискриминације.

„Организатори су у циљу припреме конференције направили својеврсну ранг листу парламената по томе колико жена има у скупштини и занимљиво да је од 190 парламента, колико је класификовано, српски на 30. месту. А још бољи пласман је што је Србија на 16. месту по броју жена у влади“, рекао је Дачић новинарима.

То је, каже, прави показатељ колико Србија посвећује пажње том питању.

Дачић је додао да је општа тема конференције ИПУ улога парламената у светском миру, нарочито у вези са свим изазовима са којима се свет суочава у току пандемије.

„Ово је једна од ретких конференција која се одржава уживо и није у онлајн формату. То је прилика за различите билатералне сусрете, за размену мишљења колегама“, додао је Дачић.

На питање колико је пандемија угрозила статус парламентаризма, Дачић је рекао да је наш парламент добио позитивну оцену, јер је велики део пандемије радио, и није било велике кризе у раду, а такође, није било ни много случајева ковида 19 међу посланицима, јер су се поштовале све мере.

„Али, та забринутост се односи на улогу парламената, односно законодавне власти у условима када држава мора да реагује на одређен начин. Готово све су уводиле ванредно стање и постојала је забринутост како ће се то одразити на систем власти и људска права и слободе“, рекао је Дачић.

Додао је да у Србији није било великих проблема, да је парламент редовно заседао, што је искуство које и данас дели са колегама.

Дачић је навео и да је парламент Србије показао да законодавна власт може да буде брза, јер нема „листе чекања“ закона, који треба да дођу на дневни ред.

„Све што влада припреми, одмах се налази на седници парламента. Показали смо изузетну ефикасност, велики број дана смо радили и усвојили све што је влада припремила. Нема кашњења, чак обрнуто, морамо да чекамо неки закон да га ставимо на дневни ред“, рекао је Дачић.

Извор: РТВ