Најновије

Дачић: Упозоравали смо и Аустрију и САД на тероризам Вести

Председник Скупштине Србије Ивица Дачић, који је у Бечу учествовао на првој глобалној конференцији председника парламената посвећеној борби против тероризма, истакао је да је Србија још док је био министар унутрашњих послова упозоравала Аустрију и САД на исламистичке терористичке групе у нашем региону и њиховој повезаности са групама у тим земљама.

„Данашњим скупом је завршена Пета светска конференција председника парлмената у организацији Интерпарламентарне уније. То је можда један од највећих мултилатералних скупова који је одржан у време ковид19, јер званично је саопштено да је више од 110 председника парламената било присутно“, објаснио је он.

Дачић је казао да је данашња тема, скупа у организацији Интерпарламентарне уније и УН, била национални приступ заједничкој борби против тероризма.

„У име Србије сам изнео наше сагледавање и све изазове које имамо у региону, а то значи свих терористичких база, односно могућих места одакле би се регрутовали терористи пре свега исламски, који су и до сада били активни у оквиру Исламске државе“, рекао је он.

Указао је да за нас то представља проблем пошто се они регрутују из нашег региона, и касније се у њега враћају.

„Али исто тако све те информације треба поделити са другим безбедносним службама, које се нису баш показале у прошлости у смислу да су користили те информације, почев од Аустрије и САД. Лично сам сведок тога. Док сам био министар унутрашњих послова лично сам учествовао у давању информација, спискова, организационих шема, логостичких веза терористичких група са наших територија и њихових експозитиру у Аустрији и САД“, додао је он.

Дачић је оценио да је конференција у Бечу била успешна, и додао даје синоћ председник аустријског парламента Волфганг Соботка организовао радну вечеру за председнике парламената Западног Балкана, која је била, додаје, изузетно корисна.

Подсетио је да се ради о скупу у организацији институције у којој Косово није присутно, јер се ради о делу УН, где би Косово, да би било примљено, морало да испуни одговарајући услов, а то је да има већину гласова, што није случај.

На вечери су били председници скупштина БиХ и Северне Македоније, док председник парламента Црне Горе није дошао због обољења од ковид19.

Дачић је оценио учешће на конференцији, као и билатералне разговоре које је имао веома корисним.

Најавио је да већ следеће недеље наставља међународне активности посетом турском парламенту.

Затим ће учествовати, како каже, конференцији председника парламената земаља Југоисточне Европе, Западног Балкана и земаља чланица Савета Европе.

Србија је веома активна на међународном плану у борби против тероризма, зато што се налази у веома специфичном окружењу у којем је нужна тесна сарадња са свим међународним актерима, изјавио је председник Скупштине Србије Ивица Дачић.

Дачић је указао да Србија припада региону у којем постоје јаки центри преко којих се афирмише агресивна идеологија радикализма, попут Исламске државе и других екстремистичких групација, што укључује и врбовање и слање терористичких бораца на кризна жаришта.

Како је истакао, посебан изазов у том погледу је територија покрајине Косово и Метохија, на којој је изражен феномен страних терористичких бораца, који се регрутују за одлазак у кризна жаришта широм света.

“Када сам изјављивао саучешће након терористичког напада, баш овде, у Бечу у новембру прошле године, подсетио сам да смо упозоравали аустријске власти, још док сам био министар унутрашњих послова, да је центар вехабизма и разних организација у Салзбургу и у Аустрији. Тада сам им предао документ и мапу, која садржи податке о исламским терористичким мрежама и оперативцима, који су обучавани у Босни и региону”, рекао је Дачић на Глобалној конференцији председника парлаеманата о борби против тероризма, коју су у Бечу организовале УН.

Све на шта је Србија упозоравала САД и Европу, а везано је за исламски тероризам, на жалост се обистинило, констатовао је Дачић.

“Сматрам да би те информације требало да се разматрају озбиљно и да се направи најбољи могући штит против тероризма, узимајући у обзир да терористи не долазе увек са истока, већ су држављани разних земаља”, истакао је Дачић.

Председник парламента је истакао и да Србија има развијено и ефикасно законодавство које даје добар оквир за сузбијање ових и других појава радикализма и екстремизма, као и развијену сарадњу у тој области са другим међународним факторима, било да је реч на билатералном или мултилатералном нивоу.

Ипак, додао је, ти напори, колико год да су ефикасни, и колико год смо дужни да их спроводимо ради наше и глобалне безбедности, морају бити праћени и превентивном улогом, јер се само на тај начин може говорити о систематској борби против тероризма и његовом трајном уклањању.

Дачић зато улогу парламената види као кључну у процесу дерадикализације наших друштава, обесхрабривању екстремистичких идеја и покрета, а нарочито у спречавању говора мржње, и уопште нетолеранције у јавном животу.

„У центру наше пажње пре свега треба да буду маргиналне групе и рањиве зоне нашег друштва, јер су оне најпогоднији амбијент за настајање и развој свих видова екстремизма и радикализма. Парламент, као промотер и лидер у овој превенцији зато мора да оствари широку сарадњу са свим актерима који својим активностима допиру до ових група и да својим друштвеним утицајем непрекидно ради на њиховој еманципацији и инклузији“, рекао је Дачић.

Са друге стране, Дачић је рекао да се препознаје улога парламента као целине и сваког од посланика појединачно, као изузетно моћне факторе утицаја на сузбијање говора мржње и било ког облика нетолеранције у целом друштву.

„Наш утицај је у том погледу огроман и ми морамо да га искористимо у сваком виду нашег рада, како у редовним дебатама, тако и у контакту са грађанима, обраћању преко медија и посебно на друштвеним мрежама које су постале један од најраспрострањенијих видова комуникације“, рекао је Дачић.

Он је захвалио организаторима на томе што су, каже, увидели потребу за организовањем оваквог форума, првог ове врсте, истичући да је улога парламената незаменљива у борби против тероризма, превасходно у његовој превенцији, али и проналажењу начина за подршку његовим жртвама.

Додао је да је мултилатерални приступ који овде исказујемо апсолутно најефикаснији вид у било ком аспекту борбе против тероризма, зато што се ради о изазову и претњи по цело човечанство, и да начини ефикасне борбе могу бити само заједнички и јединствени за све нас.

„Убеђен сам да је и наш заједнички напор, кроз овај мултилатерални форум, дати нови подстрек заједничкој борби против изазова којима смо сви изложени. Верујем у снагу нашег заједништва и још једном изражавам пуну подршку оваквом виду сарадње парламената у борби против тероризма и екстремизма и остваривању циљева за које смо сви безрезервно заинтересовани“, закључио је Дачић.

Дачић je изјавио да ће у петак бити одржан састанак Радне групе за међустраначки дијалог без присуства странаца, на којој ће даље бити размотрен текст могућег договора и споразума о изборним условима.

Додао је да ће у суботу бити одржан још један састанак те Радне групе, којем ће присуствовати председник Србије Александар Вучић.

„Надам се да ћемо се полако приближавати једном завршном документу“, рекао је Дачић одговарајући на питање Танјуга у вези са наставком међустраначког дијалога.

Дачић је рекао да су све странке имале могућност да дају примедбе, да су те примедбе стигле, те да је сада на представницима владајуће коалиције да размотре шта може да буде прихватљиво, а шта не.

„Постоји велика доза коректности, продукитвности, и дијалог је на неки начин подигао степен међусобног поверења. Зато су ови састанци веома важни јер из фазе изношења предлога треба доћи у фазу усаглашавања, припремања и доношења завршног документа“, рекао је Дачић.

Када је реч о дијалогу уз посредство представника Европског парламента, Дачић је подсетио да је заказан наставак дијалога за 17. и 18. спетембар.

„Послат је предлог о којем треба странке да се изјасне до 12. септембра, да дају писмене примедбе“, рекао је Дачић и констатовао да је много даље је одмакао разговор са представницима странака које не желе учешће странаца.

Извор: Танјуг