Најновије

Жарко Обрадовић за Курир ТВ: Долазак Ангеле Меркел говори колико она поштује председника Вучића и Србију Посланичка група

Последњих дана Србија је изложена континуираним притисцима из региона и Европске уније.

Од релаксирања односа Грчке и Шпаније са Косовом, позивања хрватског шефа дипломатије Гордана Грлића Радмана да преосталих пет чланица ЕУ које нису признале Косово то и учине, преко саботаже бриселског дијалога Београда и Приштине од стране косовског премијера Аљбина Куртија, па све до одбијања Црне Горе да потпише Темељни споразум са СПЦ и усвајање Резолуције о Сребреници.

Ипак, на све ово Србија не остаје нема, напротив. Ми не стварамо амбијент за сукобе, ми инсистирамо на разговору и економској сарадњи.

О овој теми говорио је Жарко Обрадовић, потпредседник ГО СПС и председник Одбора за спољну политику у емисији „Пулс Србије“.

  • Мислим да је дискутабилна функција високог представника у Босни и Херцеговини. То је питање свих питања. Зашто се његов претходних на самом крају свог мандата одлучио за такав један закон, јер чини ми се да су сви такви поступци покушај прекрајања Дејтонског споразума на један бруталан начин. Знамо како је све у Босни почело и како се завршило. Логично је да Дејтонски споразум треба да буде и почетак и крај разговора о Босни и Србија инсистира на његовом поштовању – каже Жарко.

Пред сам крај мандата у Београд долази и Ангела Меркел, канцеларка Немачке. Она ће се између осталог, састати и са председником Вучићем.

  • Не треба пренебегнути чињеницу да је Немачка главна земља у ЕУ и најјача у западном делу Европе и добра је ствар да она долази и покаже један став према Србији, а то говори и о угледу који председник Србије има од стране Ангеле Меркел. Њен поступак говори колико она поштује председника Вучића. Србија је главни партнер за разговор са њом – каже Обрадовић.

Он се осврнуо и на дијалог Србије и Приштине и нагласио да га ни мало не чуди кршење Вашингтонског споразума.

  • Не чуди кршење Вашингтонског споразума, мислим да ће САД добро морати да размисли о потезима Приштине, јер то значи и игнорисање САД-а и свега онога што они значе на овим просторима. Оно што смо ми рекли је да ће наша земља одговорити и рационално и адекватно на потезе Приштине. Мислим да је оно што ради председник Вучић јако важно, и цела влада – каже Обрадовић и додаје да је суштина да Србија има што више контаката са земљама које одлучују, да их упознаје са својим ставовима.

Обрадовић је нагласио и да верује да Грчка и Шпанија неће признати независност тзв. Косова и да за то постоје јаки разлози.

Извор: Курир

Категорије: Посланичка група