Најновије

Интервју Ивице Дачића за Блиц: Већ 21 годину причају да СПС пропада и нестаје и ништа од тога Вести

Волео бих да опозиција поверује у та истраживања која им дају шансу у Београду, било где. И на прошлим изборима су имали такве муштулуке, и на претпрошлим, каже у интервјуу за ”Блиц” председник Социјалистичке партије Србије Ивица Дачић.

И поред тога, истиче, опозиција из избора у изборе само пада.

-Избори су једина истраживања која се рачунају и у која верујем. Нека и сад верују да могу да нас окрње, како кажете, немам ништа против, што више у то верују све су даље од реалности.

Шта мислите о наступу на тим изборима? Могу ли социјалисти преко цензуса у главном граду?

-Ми смо имали пад на прошлим изборима у Београду, то је тачно, али далеко од тога да размишљамо о цензусу. Од тада су прошле четири године. Извукли смо поуке, много смо радили у међувремену, а ви знате да социјалисти најбоље уче на својим грешкама. Тако да са доста очекивања идемо на градске изборе, то ће бити један од наших најважнијих изборних терена.

Европарламентарци су изашли са документом, али реакције опозиције нису најбоље. Да ли мислите да би после свега могло да се нађе решење да и тај део опозицијеовог пута изађе на изборе?

-Европарламентарци су документ прво послали мени, као што и треба да буде, јер смо ми заједно кофацилитатори дијалога. Они су ове предлоге дали свима који учествују у дијалогу, а не само опозицији. Инсистирам на тим стварима зато што се све време ствара утисак да у овом дијалогу учествују само две стране – опозиција и европарламентарци. А да смо сви остали, укључујући и мене, вишак. Као да овде сви треба да стоје мирно кад опозиција нешто тражи и да европарламентарци то треба само да запишу и да преточе у званичан предлог. А кад им се не свиђа то што је дошло из Брисела, онда треба да прекинемо разговоре. Не иде то тако. Један опозициони лидер који не прихвата овај предлог и љут је на европарламентарце, каже да ”иду ка компромису”. Па према чему треба да иду него ка компромису? Шта ми радимо све време него тражимо компромис, који је реалан и који може да се преточи у стварни живот. Ја не знам шта су ти људи очекивали, али ако су мислили да сви чекају њих и њихове жеље и да се то само прихвати, онда уопште нису ни морали да учествују у дијалогу.

Ко највише губи ако поново будемо имали бојкот?

Губи онај ко бојкотује и нико више, али то је њихова ствар. То су знали и прошле године па су опет бојкотовали. И нема ко их из Европске уније није упозорио да то не раде, јер нико од њих не може да разуме шта тиме хоће да постигну. Али опет, нећу да се бавим њиховим причама о бојкоту, јер свакоме је од почетка било јасно да је то само изговор да избегну катастрофу на изборима. Зашто ДОС у време Милошевића није ни тражио дијалог о изборним условима, нити је причао о бојкоту? Јер су знали да могу да победе. Овде је обрнута ситуација.

Други део опозиције чине они који не желе посредовање странаца. Како ти разговори теку и шта сте спремни да им понудите?

Овај колосек је много продуктивнији него онај на којем учествују и представници Европског парламента са оним странкама које хоће да разговарају са њима. Од почетка имамо добре, детаљне разговоре, у њима је учествовао и председник Александар Вучић и ту заиста имамо велики број странака које ће се сигурно појавити на изборима. Да нисмо организовали ове разговоре, с правом би могли да нас критикују да смо затворили врата представницима једног значајног дела бирачког тела. Отворили смо све важне теме, од финансирања кампање, извештавања медија, изборне контроле, многих других питања. Имаћемо још разговора у том формату, ја не могу да говорим о детаљима и докле смо дошли, јер од почетка имамо такав договор, али могу да кажем да разговарамо у доброј атмосфери и да ће из тога изаћи нека добра решења која ћемо сви прихватити.

До избора је остало седам месеци. Да ли је Социјалистичка партија Србије у кампањи?

-Ако је кампања да разговарамо са људима по Србији и да проверавамо да ли су задовољни нашом политиком и шта треба да мењамо, онда јесмо у кампањи. И то од првог дана после избора. Кад се бавите политиком, ви сте стално у кампањи, није то никаква ни тајна ни срамота. Свако ко каже да није у кампањи, да је чистунац, да га гласови не занимају, а бави се политиком, онда не гласајте за такве, њих не занима да преузму одговорност.

Разговарали сте са Вучићем и СНС о вашем наступу на изборима. Да ли сте већ одлучили како ће СПС на изборе?

-То је био одличан састанак, са обе стране имали смо комплетна најужа руководства наших странака и драго ми је што сам био домаћин, јер је било важно да потврдимо да настављамо досадашњу сарадњу и после избора. И Александар Вучић и ја смо рекли да хоћемо да наставимо на овај начин, зато што имамо исте циљеве и ефикасно их остварујемо. С друге стране, наши грађани на изборима дају огромно поверење нашој заједничкој политици и зашто бисмо мењали нешто у нашим односима. Нисмо разговарали о конкретним моделима сарадње пре избора, о томе ће разговарати они у СНС-у, разговараћемо и ми у СПС-у, па ћемо поново да се сретнемо и да се договоримо. Углавном, шта год да се договоримо, имаћемо као мотив како да најбоље изађемо у сусрет интересима државе, не нас појединачно или наших партија.

Кажете да би Вучић требало да буде заједнички кандидат. Није ли то лоше за СПС? Чули смо и вашег члана, бившег министра Горана Тривана који не сматра да је то добро за СПС.

-Ми треба да имамо заједничког кандидата и то треба да буде Александар Вучић. Имали смо исту такву одлуку и на прошлим изборима и показало се да је била исправна. Александар Вучић је персонификација наше заједничке политике и то како он обавља дужност председника Србије је израз онога што и ми и СНС желимо да спроведемо кад је Србија у питању. И друго, његов лични рејтинг код грађана је убедљиво највиши тако да ја не видим зашто бисмо имали дилему. А што се тиче тих прича о некаквом утапању СПС-а у СНС и да ће они, ваљда, да нас прогутају, па то слушам већ девет година откад смо у коалицији. Тако се причало и када смо били са ДСС-ом, па са ДС-ом. Па они причају већ 21 годину да ми пропадамо и нестајемо. И ништа се од тога није десило, нити ће се десити. Људи који о томе говоре не разумеју каква је природа наше сарадње, а њу смо од првог дана дефинисали Вучић и ја и она је и дан данас непромењена.

Имали сте годину дана да саберете утиске. Да ли вам више лежи вођење министарства или Скупштине Србије?

-Ја сам и на почетку мандата председника Народне скупштине рекао да ми је то највећа част у каријери и да је то највиша и најодговорнија дужност коју сам обављао. То и сада мислим, можда још више, ево скоро годину дана откако сам на челу парламента. Ја сам целу своју каријеру провео у парламенту као посланик и одлично знам колико је Скупштина важна у нашем политичком животу, не може нико о томе да ми држи лекције. Далеко од тога да потцењујем дужност министра, знам врло добро и каква је ту одговорност и које су обавезе. Није ту ствар личног доживљаја неке функције, бар ја не размишљам о томе. Ствар је у одговорности коју преузимате и да ли се према њој односитекао послу који треба да обавите најбоље што умете.

Приштина упорно и доследно саплиће дијалог

Шта очекујете од преговора о Косову? Утисак је да се стало, да се иде један корак напред, два назад.

Одавно сам престао било шта да очекујем. Нама је важно само то да будемо увек потпуно спремни, да чврсто држимо наше интересе и да не дозволимо да нас увуку у играње, манипулације и неко бескрајно одуговлачење. Ту мислим пре свега на Приштину, која једино што ради упорно и доследно свих ових година, то је да сплиће дијалог и да се моли богу да га нека сила прекине и никад не настави. Сад су поново у изборима, па не могу због тога да се посвете дијалогу, после ће бити нека криза владе или неко хапшење или суђење због ког ће све да стане. Стварно не очекујем ништа нарочито, једино што очекујем је да Европска унија и Сједињене државе прекину такво понашање Приштине, ако им је стало да се око Косова и Метохије постигне неки компромис. Они то могу да ураде кад год хоће, ако хоће.

Извор: Блиц