Најновије

Ћирилица је чувар нашег бића Посланичка група

ДУЊА СИМОНОВИЋ БРАТИЋ, народна посланица Социјалистичке партије Србије, говорила је о Предлогу закона о употреби српског језика у јавном животу и заштити и очувању ћириличког писма.

Овај закон треба да буде само први корак ка увођењу још једног закона- закона о оснивању лексикографског завода Србије, кровне институције која ће баштинити и неговати наш језик и нашу ћирилицу.

              Поштована председавајућа, уважена министарко са сарадницом, драге колеге посланици, пре око две и по хиљаде година стари Грци су све оне који нису говорили грчки језик звали варварима. Ми који говоримо српским језиком и живимо окружени народима који говоре скоро па истим језиком као и ми, зовемо суседима. Врло лепо речено и има призвук лепе сарадње. Али, када дођемо на терен нашег писма и наше ћирилице западамо у велики проблем.

                Наиме, овим законом треба коначно да исправимо оно што су ти наши суседи одавно учинили. Конкретно, ниједан акт нашег Тужилаштва за ратне злочине не оде у Хрватску без превода на хрватски и латиницу. Не оде, јер хрватски државни органи такве акте враћају. Ниједно писмо из Србије адресирано ћирилицом не стиже на одредиште, већ се враћа са ознаком „недозвољено“.

                Према прописима о међународној правној помоћи у кривичним стварима, државе између себе могу да опште и на језику земље молиље, али писмена која се уручују грађанима морају бити преведена на службени језик и писмо, овде, Републике Србије. Најмање што може да се очекује, јесте да се поштује, а сада и озакони принцип реципроцитета.

                И сада, врло конкретно, да ли ћемо после усвајања овог закона моћи да имамо судије у Одељењу за ратне злочине Вишег суда у Београду, попут скоро пензионисаног Милана Дилпарића који је на захтев наших генерала да им се обезбеди превод на српски језик и ћириличко писмо са новохрватског језика одговорио, цитирам: „Прочитаћу Вам на чисто шумадијском језику“, све пред присутним тужиоцем Републике Хрватске који се задовољно смешкао на генијалност овог нашег Дилпарића?

                Такође, судијски сарадник у Одељењу за ратне злочине осумњиченим ратним пилотима наше војске, на захтев да им се уруче решења о спровођењу истраге на нашем језику и ћириличком писму, то је одбио са образложењем да немају на то право, јер је Хашки суд рекао да су босански, хрватски и српски језик исти језик. Ово се све налази у предмету УК2ПО2-116/2018. Да ли ћемо ми сутра бирати тог судијског сарадника за судију у овом светом дому?

                Ово је, нажалост, нешто што годинама траје. Зато у овом предложеном закону у Савету Владе за српски језик треба да буде како представник Министарства правде, тако и представник Министарства одбране Републике Србије јер, молим вас, шта је ћирилица? Ћирилица је разлог протеривања 250.000 Срба из Хрватске у војној операцији „Олуја“. Ћирилица је разлог ракетирања колоне избеглица на Петровачкој цести у месту Сводна где су убијени и деца и жене и на десетине рањено. Ако је језик кућа бића, како каже чувени немачки филозоф Мартин Хајдегер, ко је онда овде чувар тог нашег бића?

                Данас је велики дан. Закон који из свег срца подржавамо биће темељни закон наше државе који ће зауставити срамоте о којима сам малопре говорила. Али овај закон треба да буде само први корак ка увођењу још једног закона, а то је закон о оснивању лексикографског завода Србије, кровне институције која ће баштинити и неговати наш језик и нашу ћирилицу и нашим интелектуалцима који су праве патриоте дати шансу коју толико чекају.

                Доста слушамо оне који нашу историју и наш језик прекрајају из хашких правилника. Те интелектуалце из тзв. круга двојке стално виђамо у медијима, док патриотска интелигенција живи не у кругу двојке, него неретко у круговима пакла стигматизовано од те тзв. елите. То су наши хероји које ми највише волимо, нажалост, од оног тренутка када више нису са нама.

                Ви сте, госпођо Гојковић, у вашим интервјуима отворено и храбро озваничили борбу за ову ствар. Ви имате и вољу и моћ да овакве ствари од суштинског значаја за наш идентитет спроведете у дело. У томе имате безрезервну подршку свих нас из СПС и ја верујем свих колега овде, као и целокупног српског народа, где год се он налазио. Честитам Вам на тој храбрости и желим вам да истрајете у тој борби.

                Живела Србија!

Категорије: Посланичка група