Најновије

Ивица Дачић у билатералној посети Републици Турској: Важни добри односи са Турском Вести

Председник Народне Скупштине Ивица Дачић састао се у Анкари са председником парламета Турске Мустафом Сентопом који је нагласио да је циљ Турске да са Србијом достигне економску размену у вредности од два милиона евра, али и да сарадња парламентараца подигне на ниво односа двеју земаља, и двојице председника Александра Вучића и Таипа Реџепа Ердогана.

Дачић и Сентоп изразили су задовољство нивоом сарадње двеју земаља, на свим нивоима и оценили да број посланика у оба парламента који су чланови групе пријатељства са Турском односно са Србијом говори о томе колико једини другима значимо.

Добри односи са Турском су веома важни, јер је Турска важан фактор у региону, због односа са БиХ, као и због унутрашње стабилности Србије, изјавио је у Анкари председник Скупштине Србије Ивица Дачић, после састанка са председником парламета Турске Мустафом Сентопом.

„Важно је подићи ниво међусобног поверења, које никада није био веће у последњих 100 година“, рекао је Дачић за Танјуг.

Он је навео да је важан сегмент билатералних односа сарадња парламената.

„Заједничка оцена је да су билатерални односи веома напредовали свих ових година. Постигли смо изванредне резултате у политичким, али и економским односима. Спољнотрговинска размена је сада већа од 1,3 милијарду евра, а поставили смо циљ да она достигне две милијарде“, рекао је Дачић.

Он је додао да парламенти треба много више да сарађују, па је договорено да се сваке године одржавају билатерални састанци на врху.

„Овде се веома позитивно истиче да смо у кратком временском размаку имали посету министра Селаковића, моју и посету скупштинске делегације, а крајем недеље ће и председник Републике Александар Вучић бити у посети овде“, изјавио је Дачић.

Он је подсетио да је пре 10-ак дана Србију посетио министар спољних послова турске Мевлут Чавушоглу, када је отворен и Генерални конзулат Турске у Новом Пазару.

„Велики је интензитет наших односа“, рекао је Дачић.

„Драго ми је да је наша скупштинска делегација дочекана на високом нивоу. Сви заједно су истакли велику потребу за даљим унапређењем односа, а у децембру и јануару очекујемо узвратну посету председника парламента Турске“, навео је Дачић.

„Ви сте велики државник који је обележио дипломатију Србије и као политичар и као министар, и председник парламента“, рекао је Дачићу и нагласио да му је јако драго што су односи двеју змаља под лидерством председника достигли јако висок ниво.

„У нашем парламенту од више од 600 народних посланика 304 су чланови групе Пријатељства са Србијом, знам да их је у Србији више од половине што је управо знак колико једни другима пажње указујемо“, рекао је Сентоп.

„Зацртали смо себи за циљ две мијарде долара и у најкраћем року ћемо га достићи. Такође, рекао је Сентоп и додао да су турски бизнисмени забележили за десетак година раст са једне на десет милијарди инвестиција.

Дачић је изразио задовољство због постигнутог нивоа билатерналних односа двеју земаља и нагласио да би чак могао да каже да су далеко најбољи у новијој политичкој историји.

„Није било једноставно и био је то дуг процес, почели смо, сећам се тако што сам као министар унутрашњих послова потписао Споразум о укидању виза, па је уследио Српоразум о слободној трговини, и полако је почело да се гради поверење између наших највиших руководстава“, рекао је Дачић и нагласио да је сада интезивна сарадња на свим ниовоима.

Дачић је подсетио да је министар спољних послова Мевлут Чавушогулу био пре 13 дана у Србији, да је отворен генералнои конзулат у Новом Пазару, да је у Труској био минисар спољних послова Никола Селаковић а да се крајем недеље председник Србије Александар Вучић у Истанбулу састаје са Реџепом Таипом Ердоганом.

„На пољу економије достигли смо рекордни ниво сарадње када је реч о спољнотрговинској размени, а цифра може бити већа о две милијарде, рекао је Дачих и додао да је сада око 1.2 милиона евра.

„И то је рекорд, а још смо били у пандемији“, рекао је Дачић и додао да је Сентоп у праву када каже да може и више јер је у првих шест месеци остварено 765 милиона евра размене, што су, како је нагласио све добри подаци.

Важно је, како додаје, што у Србији има 400 фирми које су регистровали Турци и што је за десетак година 200 милиона евра нето директних инвестиција.

Дачић је нагласио и да треба тражити даље нове системе конекција.

Сентоп је рекао да му је јако драго што су успели да оживе парламентарну сарадњу која је била у стагнацији због короне.

Додао је да је сигуран да и Дачић има велику улогу у остваривању тих циљева који се знасивају на добробити обе стране,

„Верујем да ће наши посланици помоћи и нашим народима да се боље разумеју и сагледају предности које нам пружају заједничке вредности“, рекао је Сентоп коме, како је навео, корени са очеве стране вуку из Ђевђелије.

„Сматрам да ћемо, ми као деца са истих простора ове разговоре обавити још квалитетније“, рекао је Сентоп који је Дачића упознао са члановима Парламентарне групе пријатељства са Србијом.

Верујем да пријатељске групе у нашим парламентима представљају везу за развој наших билатералних односа, рекао је он и пожелео да пријатељска гурпа у јако кратком пероду посети Турску.

Подсетио да се две земље помажу и на међународним платформама попут Савета европе, Организације за црноморску економску сарадњу …

Рекао је да лично сматра да ће бити ратификована и три потписана споразума, а изразио је задовољство што се развијају односи на едукативном и културном нивоу, као и због чињенице да при Културном центру који је отворилиа Турска у Србији више од 2.500 људи учи турски језик.

Извор: Танјуг