Најновије

Гостовање Бранка Ружића на ТВ Пинк: Образовно-васпитни процес неће стати Вести

Министар просвете, науке и технолошког развоја, Бранко Ружић је гостујући у јутарњем програму на телевизији Пинк изјавио да у Београду онлајн наставу због епидемиолошких мера тренутно прати 379 ученика.

Министар Ружић рекао је да се размишља да и Србија уведе тестирање ученика два пута недељно, као што се то ради у Немачкој.

Он је за Пинк подсетио да сада ако је 10 одсто одељења заражено, цео разред прелази на онлајн наставу 10 дана, и додао да је у Немачкој тај проценат 20 одсто. Истакао је да ситуација у школама није алармантна, да за сада нема кластера што није немогуће да ће да се догоди али да васпитно-образовни систем неће стати.

  • Мислим да смо заиста као образовни систем показали да у њему нема места за већу трансмисију вируса и у претходној школској години. Ову смо кренули на традиционалан начин, по принципу семафора, наравно, биће нијансиран у складу са променама на терену. Оно што засигурно не треба изазивати у јавности то је да је ситуација у школама алармантна. Бројке скачу и у општој популацији, али у школама генерално стање није уопште алармантно, и када чујете да је 379 одељења пребачено на онлајн, а нико не пита колико их има, а има их 40.000. Када чујете да је 4.200 ученика заражено, то су подаци од прошле среде, изазива бојазан, али то је само 0,54 процента – рекао је Ружић за ТВ Пинк.
  • Мере које су предложене јесу да ако је 10 одсто деце заражено у одељењу, прелази 10 дана на онлајн наставу. Премијерка је иницирала на Кризном штабу идеју да покушамо да релаксирамо ту ситуацију да урадимо једну упоредну анализу. Имате ситуацију у Немачкој да је у 20 процената тако горњи лимит, с тим да тамо децу тестирају два пута недељно. Размишљамо и о томе овде у Србији можда да то уведемо уз сагласност родитеља. То би били брзи антигенски тестови или за почетак праћење симптома и мерење температуре. Али образовно-васпитни процес неће стати – рекао је Ружић да је у свету тренд да се пређе на традиционалан начин у школу, али да се то не би радило уколико би бројке биле веће.

Ружић је казао и да је мишљења да ће увођење ковид сертификата помоћи да подигнемо бар за 10 процената број вакцинисаних.

  • Школе ће радити редовно, данас ћемо поново имати састанак да видимо како да иновирамо модел да не будемо ригидни у примени приложених мера. Нема кластера у школама, што није немогуће да се догоди. Сада је далеко од алармантног – казао је министар просвете.

Извор: ТВ Пинк