Најновије

Гостовање Ивице Дачића на ТВ Пинк: Није могуће да је народ који је оптужен за геноцид готово истребљен у срединама у којима је живео Вести

Једна од важнијих порука турског председника Реџепа Тајипа Ердогана је да је спреман да лично допринесе смиривању тензија у БиХ, изјавио је председник Народне скупштине Србије Ивица Дачић коментаришући посету Турској и састанке са турским парламентарцима, али и турским председником и министром спољних послова.

Гостујући у јутарњем програму на ТВ Пинк, Дачић је казао да је у Турској договорено да се побољша парламентарна сарадња парламената две земље.

Нагласио је да је током састанка са турским председником разговарао и о предстојећем сусрету председника Србије Александра Вучића и Ердогана у Истанбулу у суботу, али и да су се сагласили у вези опредељења за даљи наставак сарадње две земље.

Како је рекао, спољно-трговинска размена између две земље износи више од милијарду и 300 милиона долара, а Ердоган је изјавио да му је циљ да достигне две милијарде.

Такође, указао је и на то да тренутно 400 турских компанија ради у Србији.

Према речима Дачића, капитални пројекат за турског председника је ауто-пут Београд Сарајево за који је рекао, како је пренео Дачић, да од тог пројекта неће одустати, као и да ће утицати на људе у БиХ који су се “мало бунили” против тога.

Изјаве привременог премијера приштинских институција Аљбина Куртија да се спрема тужба против Србије за геноцид нереалне су, изјавио је Дачић.

Председник Народне скупштине Србије Ивица Дачић честитао је данас свим грађанима Дан српског јединства, слободе и националне заставе и том приликом поручио да треба да будемо поносни на нашу историју и да се понашамо у складу са називом празника, односно да негујемо јединство.

Дачић се на ТВ Пинк осврнуо и на изјаве у којима се изражава притивљење данашњем празнику и оцениом да је то бесмислено.

  • Никада нисам чуо у својој политичкој каријери која траје 30 година да је ико икада осудио Албанију због Дана албанске заставе, а смета некоме српска застава. Не треба да се обазиремо на тако нешто, сви који мрзе Србију ће бити против тога – казао је Дачић.

Указао је на то да је 15. септембар одабран за овај празник, јер је на тај дан, подсетио је, 1918. године пробијен Солунски фронт.

  • Покушали су да их спрече да дођу до Београда, али нико није могао да заустави Србе, јер су хтели да ослободе Србију. Треба да будемо поносни на нашу историју и да се понашамо у складу са називом данашњег празника, односно да негујемо јединство – казао је Дачић.

Такође, Дачић изјавио је данас да није могуће да је “народ који је оптужен за геноцид готово истребљен у срединама у којима је живео”.

Поводом најаве косовског премијера Аљбина Куртија да ће тужити Србију за геноцид, рекао да та изјава показује да је “дошло време предизборних кампања”.

  • Ако почините геноцид, како је могуће да је народ оптужен за геноцид скоро истребљен, а Албанаца има више него што их је било – рекао је Дачић.

Говорећи о дијалогу власти и опозиције о побољшању изборних услова, Дачић је поновио да није добио документ који су проевропске опозиционе странке јуче послале Европском парламенту.

Председник парламента Србије коментарисао је и изјаве Ангеле Меркел да је председник Србије Александар Вучић човек који одржи и поштује оно што се договори или потпише и навео да је руководство наше земље указивало и раније на то да се на Србију сада гледа као на кредибилног партнера, али да је велика разлика када то каже Ангела Меркел.

“Све време од када постоји ова власт са различитим функцијама, од када је председник Вучић био прво премијер, а сада и председник, наша позиција је потпуно јасна, али другачије је када каже Меркел, а не када ми сами причамо”, навео је Дачић.

Осврнувши се на посету Ангеле Меркел Београду и порукама које је послала, Дачић каже да је немачка канцеларка поновила оно за шта се залагала све време.

“Њена посета је резиме онога што је она урадила. И раније је подржавала проширење ЕУ за разлику од неких других, па чак је и Француска у почетку била против тога”, казао је.

Дачић додаје да је Србија захвална Меркеловој која је, како каже, имала разумевања за проблеме наше земље и није вршила притисак, нити је уцењивала српско руководство.

Када је у питању будућа позиција Немачке, председник српског парламента каже да је потребно да се сачекају избори у тој земљи, као и формирање владе па да се онда сагледа.

У сваком случају, Дачић сматра да се генерално позиција Немачке неће мењати у кључним питањима, макар када је реч у односу са Србијом.

Од велике је важности што је Саша Јанковић казао да га је запад наговарао да се здружи са председником Александром Вучићем како би га срушио, оценио је председник Народне скупштине Србије Ивица Дачић наводећи да то његово признање представља доказ за такве радње и са друге стране, односно са стране опозиције.

Дачић је на ТВ Пинк казао да је ово потврда да се такве ствари дешавају, као и да се стално трага и траже личности које би то урадиле.

“То је и потврда да председник Вучић и садашња власт раде у интересу наше државе и народа јер нико не би рушио свог човека, а Вучић стално и говори да ми водимо самосталну политику”, казао је.

Додао је и да се константно траже људи који врше притисак на носиоце власти, као и напади и појаснио да су они који то раде у нашој земљи само извршитељи, а да су у иностранству стратези.

“Овом изјавом показало се да је тачно да се то дешава, али и да нису ништа успели и да неће ни успети јер се не гласа ни у Бриселу, ни Вашингтону, нити неком другом граду у некој иностраној земљи”, казао је Дачић.

Додаје да је циљ тога да се склони председник Вучић, односно да се нађе алтернатива која би радила у интересу тих земаља.

Али, додаје, очигледно је да те алтернативе нису никакве.

Извор: Танјуг/ТВ Пинк