Најновије

Милићевић честитао Дан српског јединства Вести

Шеф посланичке групе Социјалистичке партије Србије Ђорђе Милићевић честитао је грађанима Дан српског јединства, слободе и националне заставе, подсетивши да је празник установљен у знак сећања на пробој Солунског фронта 1918. године.

Милићевић је у Скупштини Србије где је у току расправа у Предлогу закона о употреби српског језика у јавном животу и заштити и очувању ћирличког писма рекао да се данас потврђује државно опредељење да своју историју и претке поштује.

“Подсетио бих неке који су одлучили да пале заставу своје државе да су увредили наше мртве Солунце који су се и за слободу свих нас борили. Исто је као да су запалили заставе под којима су Солунци ослободили Србију од окупатора”, навео је Милићевић.

Он је додао да се данас показује државно и национално јединство, а указао је и да све то не значи да националне мањине не уживају сва мањинска права по највишим стандардима.

Као доказ разумевања и добрих односа са мањинама, Милићевић је навео усвајање амандмана Савеза војвођанских Мађара.

Додао је да није новост да је ћирилица угрожена, те да се дуго на то упозорава, али да је тек ова влада одлучилад а појача мере заштите и очувања српског језика и ћирлице.

“Јасно је да ниједна национална мањина није угрожена заштитом нашег државног језика и писма. Угроженима се вероватно осећају они који би да на територији наше земље стварају неке своје државе и то као националне мањине. То је покушај на КиМ”, навео је Милићевић.

Извор: Танјуг