Најновије

Интервју за Турску новинску агенцију Анадолу: Ивица Дачић похвалио сарадњу Турске и Балкана Вести

Председник парламента Србије похвалио је сарадњу Турске и Балкана

Председник српског парламента Ивица Дачић дао је интервју за новинску агенцију Анадолу у Анкари, Турска.

Председник Народне скупштине Републике Србије поздравио је Турску због њених пројеката у региону Балкана, укључујући економску интеракцију и значајан пројекат аутопута који ће повезати регион.

„Пројекат аутопута између Београда и Сарајева један је од главних фокуса наше сарадње и од њега имамо велика очекивања“, рекао је Ивица Дачић за новинску агенцију Анадолу (АА) током службене посете престоници Турске, Анкари.

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган и његов српски колега Александар Вучић подржавају овај регионални пројекат, „који ће несумњиво подићи економске капацитете читавог Балкана, а такође ће бити и велики симбол повезивања у нашем региону“, додао је Дачић.

 „Мислимо да ће Турска, као и раније, бити важан партнер Србије у економији, али и у свим другим областима јер имамо још много тога да понудимо једни другима“, рекао је он.

Везе Србије и Турске „ових дана су веома блиске, наши односи су процветали за неколико година“, рекао је Дачић и додао: „Ми у Београду смо задовољни због тога као и наши пријатељи у Анкари. Уверен сам да грађани наше две земље желе стални раст наших односа јер живимо у истом региону и делимо много из заједничке културе и историје.

 „Осим тога, наше две земље препознају добре шансе за економску сарадњу“, рекао је он. „Турска и Србија стално повећавају међусобну трговину, сада је на нивоу од око 1,3 милијарде евра (1,53 милијарди долара) годишње, а ми желимо да достигнемо 2 милијарде (евра)“, додао је он.

„То је веома оствариво, јер постоји још много простора за трговину и улагања са обе стране, а наш посао као представника државе је да помогнемо у остваривању тих амбиција у највећој могућој мери“, објаснио је Дачић.

Улагања у инфраструктуру, пољопривреду, енергију

Напомињући да је у прошлости „у Србији пословало само неколико турских компанија“, Дачић је рекао: „Био је присутан велики опрез према доласку турских инвестиција у Србију, а за то смо углавном криви ми, у Србији. ” „На срећу, то се променило, јер смо учинили много да привучемо компаније из Турске и понудимо им добре услове пословања“, рекао је он.

 „Од 2015. имамо брз раст турских улагања у Србији, али и раст учешћа турских компанија у различитим пројектима, пре свега у области инфраструктуре, а све то заједно се мери стотинама милиона долара“, објаснио је.

 Србија је „одлична инвестициона дестинација“ и то могу да потврде сви предузетници из Турске који послују у Србији, нагласио је Дачић, рекавши: „Постоји много могућности за улагања, пре свега, у области инфраструктуре, пољопривреде, енергетике и области високих технологија. “ Описујући их као најдинамичније секторе у Србији, рекао је да се нада да ће турске компаније препознати могућности за развој пословања.

Дачић је рекао и: „Веома је важно да је питање јачања економске сарадње најважнија тема честих састанака званичника наше владе, посебно оних између председника Вучића и Ердогана.

„Ово гарантује да ћемо у будућности имати све више добрих заједничких пројеката“, додао је он.

О пројекту Турски ток, Дачић је рекао да је Србија „заинтересована да буде део њега“ од самог почетка.

„Не само зато што је то неопходно за обезбеђивање снабдевања наших растућих потреба за гасом, већ и зато што би то била добра шанса за добру зараду наше земље као транзитног места.

„Нажалост, у прошлости су постојале политичке препреке за овакве пројекте, првенствено ограничења која је наметнула ЕУ. Међутим, Турски ток је показао да бирократске препреке не би требале стати на пут економским интересима ”, објаснио је он.

 Напомињући да је Србија „европско транспортно и енергетско чвориште, посебно када се има у виду повезивање Турске са Западном Европом као највећим привредним субјектима у нашем окружењу“, рекао је Дачић: „Морамо да искористимо ову позицију као прилику да умножимо наше капацитете као добро.“

Пројекат Турски ток састоји се од две линије укупног капацитета 31,5 милијарди кубних метара (бцм) годишње. Прва линија ће преносити 15,75 милијарди м3 руског гаса до турских потрошача сваке године, а друга ће преносити још 15,75 милијарди м3 гаса из Русије у Европу преко Турске.

Преговори Косова и Србије: Нико не може све да добије

О преговорима између Косова и Србије, Дачић је рекао да је његова земља „веома заинтересована да овај процес успе и да годинама стрпљиво и одговорно раде на томе“.

 „Нажалост, друга страна, власти у Приштини, се не односе на овај начин и захваљујући њиховим опструкцијама, овај процес често застаје. То је још увек случај “, додао је он.

 „Желимо да дијалог резултира свеобухватним компромисом и одлукама које неће задовољити у потпуности нас или Приштину“, објаснио је он. „Свесни смо да нико не може добити све и да су уступци неизбежни.“

„Да нисмо свесни овога, не би било разлога за разговор. Само ће компромис дугорочно решити ово питање и омогућити Србима и Албанцима на Косову да се окрену будућности и живе у миру “, рекао је он.

„Од почетка сам укључен у ове разговоре и као премијер потписао сам Бриселски споразум пре осам година, али нажалост неки од његових чланова до данас нису примењени, пре свега споразум о оснивању Савеза српских општина на Косову и Метохији.

„Испуњавамо све што смо се договорили, али видите да Приштина не ради исто“, рекао је Дачић.

Дачић је такође позвао западне посреднике, пре свега ЕУ и САД да натерају приштинске власти да наставе са процесом и да не раде само на проналажењу конструктивног решења, већ и да испуне оно што је договорено.

 Председник парламента Србије такође је поменуо „нерешена гранична питања са нашим суседима, пре свега са Хрватском и Босном и Херцеговином“.

Описујући то као „техничко“, а не политичко питање, Дачић је рекао: „Сигуран сам да ће се та питања решити билатералним преговорима“.

„Што се тиче Србије и мислим да и наши суседи мисле исто, ова питања не оптерећују наше односе и спремни смо да их решимо у најбољој намери“, објаснио је он.

Истичући да прелазак границе у региону постаје једноставнији, рекао је: „Наши грађани лакше прелазе у друге земље него раније и наставићемо да радимо на томе.“

„Уклањање граничних баријера, углавном за робу и услуге, суштина је иницијативе„ Отворени Балкан “која је покренута на иницијативу Србије са Албанијом и Северном Македонијом.

„Желимо да наш регион буде место без икаквих економских препрека, јер само тако можемо подстаћи нашу трговинску размену и економски раст“, ​​додао је он.

Дотичући се тензија између Црне Горе и Србије у вези са церемонијом устоличења новог митрополита Српске православне цркве у Црној Гори, Дачић је рекао: „Црна Гора пролази кроз унутрашњу кризу и турбуленције које су тамо присутне немају никакве везе са Србијом, нити ми утичемо на њих. „

„Ово је искључиво унутрашња ствар Црне Горе и они је морају решити сами, не насиљем, што је недавно био случај, већ само кроз дијалог и политички процес“, додао је он. „Оно што нас забрињава, и нико нам то не може замерити, је положај српског народа у Црној Гори који чини трећину становништва, као и положај Српске православне цркве која је била озбиљно угрожена неким законским решењима, која су промењена након много напора и протеста ”, рекао је он.

Србија жели да Срби у Црној Гори „уживају равноправност и потпуно иста права као и сви други народи, али нажалост, то већ дуго није случај“, додао је српски политичар. „Срби су били дискриминисани у различитим областима и то је недопустиво у земљи која жели да буде демократска.

„Ово укључује право на религију, које је потпуно угрожено, великим притиском на Српску православну цркву“, рекао је он.

„Чланство у ЕУ остаје наш приоритет“

О односима Србије са ЕУ, Дачић је рекао да је његова земља „напредовала на путу ка чланству у ЕУ, чак и више у својим унутрашњим реформама него што званични резултат показује кроз број отворених преговарачких поглавља“.

 „Дакле, можемо то учинити много брже, али проблем је ЕУ, која се одупире новим проширењима из својих разлога“, додао је он.

„На то не можемо имати велики утицај, али чланство у ЕУ остаје наш приоритет и настављамо да испуњавамо критеријуме за чланство. „Али то не значи да ћемо седети и чекати да се ЕУ предомисли у погледу проширења на Балкан“, нагласио је он.

Србија наставља да јача своју економију „како би уклонила баријере“ са суседима, рекао је Дачић.

„Што се тиче НАТО -а, не постоји јавни интерес Србије да се придружи овој алијанси, нити је то један од наших приоритета“, напоменуо је он. „Водимо политику војне неутралности према свим војним савезима, укључујући НАТО, тако да смо отворени за сарадњу са свима, у мери у којој то одговара нашим одбрамбеним интересима.“

„Задовољни смо нивоом сарадње који имамо са НАТО -ом, имамо заједничке вежбе и друге облике сарадње, а НАТО је задовољан и са овим“, рекао је он. „Што се тиче наших суседа, који су се већ придружили Алијанси, то је њихова суверена одлука и то не утиче на наше добросуседске односе. „

Извор: dailysabah.com