Најновије

Одржана Комеморација Борисаву Јовићу: Борио се да покаже да Србија није крива за распад СФРЈ Вести

Поводом смрти Борисава Јовића, некадашњег председника Председништва СФРЈ и председника СПС одржана je комеморација, којој су присуствовали чланови породице, као и његови бивши сарадници.

У свечаној сали Скупштине града Београда Борисаву Јовићу пошту су одали Председник СПС-а Ивица Дачић, председник Извршног одбора ГО СПС Владан Заграђанин, потпредседници СПС Бранко Ружић, Славица Ђукић Дејановић, Жарко Обрадовић, Александар Антић, Новица Тончев, чланови Председништва СПС-а Никола Шаиновић, Вања Вукић, Председник Скупштине града Београда и председник Градског одбора Београда Никола Никодијевић као и председник Покрајинске Владе Војводине Игор Мировић који је породици Јовић, као и поштоваоцима Боре Јовића, изразио саучешће у своје и у име председника Александра Вучића.

Присутнима на комеморацији се обратио Ивица Дачић који је позвао све да присуствују и сахрани Борисава Јовића која ће бити одржана у суботу у 12:30 часова на Новом гробљу, у Алеји заслужних грађана, уз државне и војне почасти.

Дачић је за Борисава Јовића казао да је пре свега био храбар човек који је изабрао тежи пут да у времену које му је дато не стоји са стране, већ учествује у њему и да га обликује према својим уверењима.

Читавог свог века, како је рекао Дачић, Јовић је био вођен идејама да Србија заслужује и да има снаге да буде поштована, да њени људи живе задовољни.

„Ни Јовић није могао да бира време да покаже оно што зна, а време које је њему запало било је време великих промена за Србију, за заједничку Југославију, на крају крајева, за цео свет. Нико пре тога није ишао тим путем, ни од кога се није могао узети рецепт, свако је био остављен себи, свом знању, патриотизму и визији”, казао је Дачић.

Додао је да је Јовић и у најтежим тренуцима био у првом реду, где је место најхрабријима.

Борисав Јовић био је један од оних људи који имају снаге да се кроз живот посвете и поистовете са циљевима свог народа и то не само када је то била његова државничка дужност, већ до последњег дана.

У том смислу, казао је Дачић, Јовићеве књиге увек су биле најпрецизнија анализа времена у којима живимо и збирка савета шта треба очекивати у будућности и како се према томе поставити.

Дачић је нагласио да СПС не би био тако јака и велика странка да није било Борисава Јовића.

„Ми му дугујемо поштовање за све што је урадио за нашу партију и увек ћемо са поносом да говоримо да је Јовић био један од главних архитеката наше куће која се зове Социјалистичка партија Србије”, казао је Дачић, пренео је Танјуг.

Лидер социјалиста додаје да захвалност Јовићу дугује и Србија и српски народ у целини.

Износећи своје личне импресије о човеку којег је упознао на почетку своје политичке каријере, Дачић је казао да је Бора Јовић имао могућност да се понаша другачије и да сам осуђује Србију и српски народ, могао је да изабере лакши пут за себе и за своју породицу.

„Изабрао је тежи пут – да се бори за Србију, за српски народ и ми се данас овом комеморацијом опраштамо од једног од последњих живих сведока тог тешког времена”, казао је Дачић.

Додао је да одласком Јовића није их напустио и осећај за који се, како каже, Бора борио читавог свог живота, нарочито у време када је обављао државне функције.

„То је потреба да се покаже да српски народ није крив за распад СФРЈ, да Србија није крива за ратове, да је српски народ био нападнут, а да су највећи кривци насилно отцепљене бивше републике. Ми смо се залагали за договор, којег није било. Имали су подршку западних земаља, СФРЈ је разбијена споља и изнутра уз подршку сепаратистичких покрета”, нагласио је Дачић.

Извор: Политика

фото: Танјуг