Најновије

Ружић: Нова правила за онлајн наставу Вести

Министар просвете Бранко Ружић изјавио је да је донета одлука по којој одељења са 16 ученика и мање, прелазе на онлајн наставу уколико се у том одељењу појаве три случаја заразе корона вирусом.

Одељење са више од 16 ђака, у којем се појаве два заражена ученика, дели се на две групе и прелази на комбиновани модел наставе, а уколико се у тим групама појави више од троје заражених, та група прелази на онлајн наставу.

Ружић је рекао да је таква одлука донета данас, на састанку са представницима Института „Батут“, да је систем мало иновиран, те да очекује да ће то дати реузлтате.

Министар је још једном апеловао на личну одговорност свих и позвао грађане на вакцинацију и замолио да се та тема не политизује.

Није образовни систем тај који изазива трансмисију корона вируса, нагласио је Ружић и да зато не треба дискримисати школе, а да се не води рачуна о ономе шта се дешава ван школа.

Министар је рекао да још увек није алармантна ситуација у школама, када је реч о броју заражене деце, јер не прелази 0,54 одсто, а код запослених не прелази 1,2 одсто.

„Ако не дођемо до 70 и 75 одсто вакцинисаних, вртећемо се у круг. Крајње је време да се неке ствари пресеку“, рекао је Ружић.

Како је рекао, важно је да се већ на следећој седници Кризног штаба у складу са препорукама лекара донесу и неке друге мере које ће релаксирати ове негативне ефекте повећаног броја заражених због годишњих одмора.

Каже да је до уторка било 4.400 заражене деце у школама, што је 0,54 одсто, што није само у једној школи или одељења.

„Нема алармантне ситуације“, нагласио је Ружић.

Каже да је данас донета одлука за репер који би требало да буде критеријум на нивоу локалне самуправе, који се тиче школа, јесте да граница буде 1,5 одсто заражене школске деце, а четири код наставног и ваннаставног особља.

Ружић је напоменуо да укупно има 1,1 милиона деце у школском систему.

На питање како коментарише то што су поједини директори најавили да ће тражити оправдање и ако једно дете изостане са наставе, министар је рекао да се неоправдано одсуство са наставе сматра прекршајем и да је законом дефинисана одговорност родитељима да обавесте о изостанку деце, као и да директор може да дефинише нека правила када је изостанак један или два дана уз јасно образложење родитеља, док за све остало мора да постоји налаз лекара.

То што су најавили поједини директори – проверићемо, казао је Ружић.

Истиче да је циљ да настава функционише на редован начин, као и да сматра да они који су вакцинисани не треба да буду дискриминисани, због чега је у току и припрема увођење ковид сертификата.

То је једино логично решење и треба да подигнемо ниво вакицнисаних.

Извор и фото: Танјуг