Најновије

Тончев: Укључивање научне заједнице у решавање проблема неразвијених подручја Вести

Министар без портфеља задужен за развој недовољно развијених општина у Влади Републике Србије Новица Тончев и конзул Бугарске Петар Данов отворили су округли сто „Локална самоуправа – како из круга неразвијених“, чији је циљ проналажење одрживих решења за унапређење економског и друштвеног развоја недовољно развијених општина.

Тончев је на отварању овог тродневног скупа на Власини, којем присуствује научна заједница Србије и Бугарске, рекао да је кључна намера Владе Србије оспособљавањe неразвијених и девастираних општина за њихово квалитетно и ефикасно функционисање и подстицање одрживог економског развоја.

Зато је изузетно важна улога Кабинета на чијем сам челу јер ми заједно, свакога дана, радимо на остваривању ових циљева и охрабрујемо локалне самоуправе да предлажу пројекте који ће допринети побољшању ситуације, навео је министар.

Наш најважнији задатак јесте да повећамо квалитет живота локалног становништва и одржимо и унапредимо демографске структуре које ће обезбедити одржив социо-економски и демографски развој и ових делова Србије, истакао је он.

Према његовим речима, најважнија порука је да морамо да стварамо здраве основе за генерације које долазе, да нам се деца више рађају, напредују и развијају се у местима где су рођени.

Теме скупа су капитална инфраструктурна улагања, државна помоћ и субвенције, развој неискоришћених природних и привредних потенцијала и подизање капацитета у области образовања, здравства, културе и спорта како би становници тих општина видели наду за бољи, квалитетнији и садржајнији живот.

Кабинет министра без портфеља задуженог за развој недовољно развијених општина представиће и научну публикацију са радовима учесника, што ће бити још један допринос убрзаном развоју недовољно развијених општина.

Извор: Влада РС