Најновије

Тончев: Ускладити планове неразвијених општина са Агендом 2030 Вести

Кабинет министра без портфеља у Влади Републике Србије задуженог за развој недовољно развијених општина, у сарадњи са Кабинетом премијерке Ане Брнабић и специјалном саветницом премијерке за спровођење Агенде 2030 Славицом Ђукић Дејановић, почео је реализацију друге фазе пројекта „Одрживи развој: изазови и могућности на локалном нивоу“.

Велику помоћ у реализацији округлих столова у неразвијеним општинама пружају Швајцарска и Немачка, посредством Немачке организације за међународну сарадњу – ГИЗ, а у оквиру пројекта „Реформа јавних финансија – Агенда 2030“.

У питању су онлајн округли столови у којима учествују и представници недовољно развијених средина, као и представници социјално-економског развоја, а циљ је постављање правца одрживог развоја и усклађивање циљева Агенде о одрживом развоју са локалним плановима.

Министар Новица Тончев је том приликом истакао да је овакав тип дијалога изузетно важан како бисмо, сви заједно, сагледали потешкоће општина на локалном нивоу, а онда заједничким снагама радили и допринели остваривању одрживог развоја.

Према његовим речима, најважнији циљ јесте да се повећа квалитет живота локалног становништва и одржи и унапреди демографска структура, која ће обезбедити одржив социо-економски и демографски развој и ових делова Србије.

Представници ГИЗ-а су препознали значај ове теме и пружили адекватну  помоћ и подршку девастираним општинама за раст и развој, за смањивање сиромаштва и побољшање социјално-економске ситуације, а што се директно поклапа са циљевима Агенде 2030, конкретно са циљем 11, објаснио је он.

Циљеви одрживог развоја (ЦОР) Агенде 2030 званично су ступили на снагу 1. јануара 2016. године, након усвајања резолуције на Генералној скупштини Уједињених нација, у септембру 2015. године.

У наредних 15 година се од држава потписница, међу којима је и Србија, очекује да мобилишу све ресурсе како би искоренили сиромаштво, борили се против неједнакости и нашли одговоре на климатске промене.

Агендом 2030 дефинисано је 17 циљева на чије остварење су се обавезале државе потписнице.

Извор: Влада РС