Најновије

Ђорђе Милићевић у дебати “Реч на реч“ на РТС: Има ли договора око изборних услова Вести

Потпредседник ГО СПС и шеф социјалиста у скупштини Србије Ђорђе Милићевић био је гост емисије „Реч на реч“ на РТС-у. Тема дебате односила се на то које институције су неопходне за фер изборе, на који начин се у њихов рад или контролу може укључити ванпарламентарна опозиција, као и шта је од понуђених решења из преговора уз учешће ЕУ парламентараца и без њих прихватљиво за странке које учествују у изборима. 

Он је на самом почетку истакао да је важно што је прихваћена иницијатива председника Народне скупштине Републике Србије Ивице Дачића уз координацију са председником државе да се разговори воде на оба колосека. Како каже ово је процес из кога се не може искључити ни једна политичка партија, морају се саслушати све сугестије и предлози свих политичких актера, свих политичких чинилаца како би што више грађана и што више изборних листа учествовало на изборима.

– Ми вечерас говоримо о изборним  условима и о документу који је израдио Европски парламент, у изради тог документа није учествовала власт. Власт је прихватила предлог ЕП, али није имала могућност да унапред сагледа тај предлог, јер свака  од политичких странака која је учествовала у разговорима имала је право да достави своје платформе. Социјалистичка партија Србије, као државотворна странка, испоштовала је институције система  и своју платформу  доставила, најпре, председнику Народне скупштине, а затим и ЕП, с друге стране проблем је у томе што су поједине странке све време комуницирале само са ЕП, рекао је Милићевић. 

Он је додао да је циљ ових разговора  изналажење решења уз поштовање свих разлика и уз поштовање Устава и закона. 

-Србија је слободна и демократска држава и СПС као државотворна странка прихватила је да разговара на оба колосека, желећи да саслуша све сугестије и предлоге свих политичких странака како би дошли, односно како би направили једна искорак ка изборним условима. Желим да подсетим да смо ми имали Прву фазу међустраначког дијалога где се нисмо бавили декларативним  стварима већ на један озбиљан и одговоран начин смо изменили законе који се тичу институција. Ми смо кроз законодавну активност изменили законе који се тичу изборног законодавстава, а то су Закон о спречавању корупције, Закон о финансирању политичких активности, Закон о јавним предузећима, Закон о агенцији за борбу против корупције, такође смо усвојили и два закона која се тичу избора народних посланика и закона о локалним  изборима, где смо снизили изборни праг, односно цензус  са 5% на 3 %. Цензус је снижен, не зато што је то одговарало већинским политичким странкама, већ зато да би  имали репрезентативан узорак јавног мњења у парламенту, да би оживели парламент, да би политику са улице вратили у парламент, знали смо, било је видљиво да је за највећи део опозиционих странака био недостижан цензус од 5%.

Милићевић је казао да је СПС анализирајући последњи изборни циклус и актуелни политички тренутак израдила своју платформу која  је садржана у десет принципа. 

-Један од тих принципа је везан и за функционерску кампању. Ми сматрамо да носиоци јавних функција, изабрана и постављена лица треба да обављају свој посао одговорно, озбиљно и посвећено, као што су то радили и пре изборне кампање. Ако је изборна кампања не треба Србија да стане и не треба сви да се окренемо ка изборима, то би било крајње неодговорно и неозбиљно. 

Цело гостовање можете погледати на линку испод:

Извор: РТС