Најновије

Гостовање Ивице Дачића на ТВ Курир: Отпочетка воде политику „свршеног чина“ Вести

Ово на Јарињу је генерална проба како ће реаговати Србија и међународна заједница. Питање је ко је сада ментор овог што се догађа… Немачка, САД, неко други, а и ћутање је знак одобравања – рекао је Ивица Дачић о догађајима на Косову и Метохији.

Гостујући у јутарњем програму председник Скупштине Србије Ивица Дачић рекао је да су догађаји на Јарињу покушаји да се међународна заједница доведе пред свршен чин.

  • Дошли су на север Космета без најаве што им иначе није дозвољено… Хоће међународну заједницу да доведу пред свршен чин. Они су то већ урадили, а толерисање једне такве политичке ситуације доводи баш до оваквих ситуација као на Јарињу – рекао је он.

Подсетио је да је формирање Заједнице српских општина није спроведено до данас, а започето је са њим још 2012.

  • Да подсетим, ова тема била је актуелна још кад су били започети преговори у Бриселу, у октобру 2012, које сам баш ја започео. Тачи и ја смо тада потписали споразум, а његова суштина била је формирање Заједнице српских општина што до дан-данас није спроведено. Гарант тадашњег потписа била је Кетрин Ештон и ЕУ – подсетио је Дачић и скренуо пажњу на низ догађаја који су се одиграли, а које је међународна заједница толерисала као и ово што се сада догађа попут увођења такси 100 одсто, формриање тзв. војске косова, пријава за чланство у Унеско и друге међународне заједнице, суђења Србима широм Косова.

Тренутна дешавања назвао је генералном пробом за оно што следи.

  • Они не желе договор, додао је Дачић и подсетио да међународна заједница а да је ово на Јарињу генерална проба како ће реаговати Србија и међународна заједница – казао је и подсетио да је Курти био у у затвору у Нишу а да је Коштуница потписао акт о помиловању.“:

„Оно што ме највише нервира јесте то гласно ћутање и овде код нас, уопште немате никаквих реакција…. Крив је Вучић, Дачић… само то чујете али не и предлоге шта даље.“

Председник Владе Републике Србије, Ивица Дачић, у Јутарњем програму прокоментарисао је делове књиге Флоренс Артман у којима пише о смрти председника СРЈ Слободана Милошевића у Хагу.

На њене наводе да је Милошевић увек пио лекове пред чуварима, а затим тајно пио оне који му неутралишу дејство и да је очајнички покушавао да се домогне Русије, Дачић наводи да Хаг никада није до краја спровео истрагу.

  • То је једна врста одбране Хага од одговорности за смрт Милошевића. Јасно је да лекове које је он пио да нису били у складу са оним што су му други лекари саветовали. Он је сматрао да га погрешно лече. Тачно је да је он имао реакције на лекове које су му давали и да је то утицало на рад срца. Није да је он кришом пио. Они никада нису до краја спровели истрагу. Установљено је да су га лечили погрешним лековима. Његови адвокати су тражили истрагу, која није до краја спроведена – каже Ивица Дачић, који изнео и информацију да је Артманова требало да буде ухапшена.
  • Је л’ знате да је ова Артманова требало да буде ухапшена? Хашки трибунал је њу гонио, али су они одбили да је изруче. Они су и њу тражили, али су друге државе одбиле да је изруче – каже Дачић.

Извор: Курир