Најновије

Проф. др Предраг Ј. Марковић у Бечу: Беч је велики центар Српства Вести

Срби су моћна заједница у Аустрији и треба да су јединствени кад је реч о очувању српског језика и ћирилице, српске културе и традиције, а Беч је велики центар Српства, истакао је историчар и потпредседник ГО СПС проф. др Предраг Ј. Марковић који је у аустријској престоници одржао предавање.
Марковић је предавање “Срби – народ јединствен на свету” одржао у свечаној сали Заједнице српских клубова, а дружење и разговор са публиком потрајали су пуна три сата. Предавање је организовало

Аустријско-српско културно друштво “Вилхелмина Мина Караџић” у оквиру активности поводом отварања Библиотеке “Мина Караџић”.

Марковић је говорио о томе зашто је добро бити Србин, те у чему су све Срби јединствени, подсећајући на Винчу и Лепенски вир, наше заслужне владаре, попут Стефана Лазаревића, Сретењски устав, борбу за слободу и демократију, Први српски устанак…

Подвукао је да ће се борба за српство решити у Бечу, због бројне српске дијаспоре.

– Наша деца могу да бирају који ће идентитет изабрати, али Срби у Аустрији треба да се организују, да имају јасан став и захтеве и да својим ангажовањем утичу на политичке одлуке на градском и савезном нивоу у тој земљи – истакао је Марковић.

Навео је и да СПЦ треба додатно да се ангажује и пружи допринос у очувању и неговању културног и верског идентитета, појача свој пастирски рад.

Упитао је и зашто нема црквених школа у Бечу, вртића, али и због чега Срби немају статус националне мањине у Аустрији.

– То су питања којима треба да се позабавимо и која треба да буду системски решена – рекао је Марковић.

Посебно је указао да је нашем народу у Аустрији потребно заједништво.

– Срби су моћна заједница у Аустрији и треба да су јединствени када је реч о питањима која су од општег националног интереса, као што су очување српског језика и ћирилице, наше културе и традиције. У Бечу се води скривена борба за очување Српства, а ја гледам на Беч као велики центар Српства – поручио је Марковић.

Публика је била одушевљена предавањем и приликом да се упозна са садржајем књига “Историјске (не)прилике” и “Алтернативна историја”, коју је Марковић недавно објавио са колегом историчарем Чедомиром Антићем.

Дознаке као спас
Осврћући се на тешке економске прилике, Марковић је нагласио је да је управо дијаспора својим дознакама, спасила Србију и Републику Српску.

– Гастарбајтерски новац је већи од пољопривредне производње- рекао је Марковић и нагласио да Србија треба и даље да подиже своју привреду и економски јача.

Светлана Матић, председница Аустријско-српског културног друштва “Вилхелмина Мина Караџић” је представљајући госта истакла да је Марковић, директор Института за савремену историју, професор Универзитета Сингидунум и потпредседник СПС-а, као и да је својим доласком дао подршку раду АСКД и Заједнице српских клубова.

Гост из Београда је у знак подршке Библиотеци “Мина Караџић” поклонио своја дела, а Светлана Матић му је у име друштва уручила Захвалницу за донацију књига.

Лука Марковић, председник Заједнице српских клубова, уручио је госту књигу “Срби у Аустрији” на немачком језику и захвалио му на свему што чини за српски народ у расејању.

Извор: вести-онлине.цом