Најновије

Гостовање Ивице Дачића у емисији “На правом месту“ на ТВ Хепи: Не смемо бити окривљени да прекидамо дијалог Вести

У току је драматична ситуација на Косову. Председник Александар Вучић, изјавио да новог погрома неће бити.

Тим поводом, председник скупштине РС Ивица Дачић у емисији „На правом месту“ код Антонеле Јелић на ТВ Хепи:

-Ризично је бити Србин на Косову и то траје вековима уназад. Најновији инцидент се десио поводом таблица и то је показатељ колико неки догађај који није много велики, може да изазове велики проблем. Подсетићу вас да смо водили техничке преговоре дуго. Ми смо сада дошли до ових таблица а пре су биле УМНИК-ове. Они стално инсистирају на реципроцитету, а ми не можемо да се постављамо као равноправне стране. Положај људи у енклавама је тежак. Увек се трагало за решењима која су одржива. Без обзира што и ми и Приштина имамо своје уставе, обе стране немају пуни сувенеритет на Косову. Не смемо дозволити да се они шире не север Косова. Морамо се позивати на резолуцију 1244. Мора се паметно поступати и српски народ се мора чувати инцидената да их не припишу нама.

Када је реч о Лајчаку, Ивица каже:

-Када сам преговарао са њим као министар, био је сасвим коректан. Уважавао је наше захтеве. Лајчак долази из земље која није признала Косово. Није он који води политику целе ЕУ. Не верујем да Курти има подршку у Бриселу. Бриселски споразум никад не би био потписан да није било Кетрин. Албанци су се већ после неколико дана обратили Уставном суду да се верификује споразум.

Дачић је напоменуо да је ово понижавајуће и за Европску Унију да она моли неког да ли хоће да испуњава обавезе из Бриселског споразума:

-Раму нападају да је пријатељ са Вучићем, а то су глупости. Рама је и изјавио да му се не допадају акције које воде до прекида дијалога. Таквом политиком они прете да упропасте све што је урађено протеклих деценија.

Ивица Дачић је додао:

-Није једноставно реаговати ако те неко гура у сукоб. Ја не бих волео да дође да заоштравања ситуације ни до сукоба. Не постоји спремност сада НАТО-а да употреби силу. Мислим да смо паметно реаговали. Ми не смемо бити окривљени да прекидамо дијалог.

Цело гостовање можете да погледате на следећем линку:

Извор: ТВ Хепи