Најновије

Проф. др Славица Ђукић Дејановић за ТВ Прва: Прошла година поражавајућа за демографију Вести

Када је реч о демографији, прошла година је била поражавајућа за Србију, први пут од када статистика бележи те податке имали смо испод 62.000 новорођених беба и више од 115.000 умрлих, изјавила је саветница премијерке за активности о имплементацији Агенде УН 2030 и потпредседница ГО СПС, проф. др Славица Ђукић Дејановић.

Гостујући на ТВ Прва, Ђукић Дејановић је истакла да је та статистика поражавајућа за демографску будућност Србије ако се нешто озбиљније не промени.

Указала је да би ти подаци били још лошији, да није 2016. године садашњи председник државе, а тадашњи премијер, оценио да је то један од државних, политичких, националних приоритета и да није формиран сегмент Владе Србије који се тиме бави – од тога да је донета Стратегија за подстицање рађања до тога да се конкренто у свакој јединици локалне самоуправе чини доста на подстицању рађања.

Ђукић Дејановић је казала да су стручњаци још 50-их година прошлог века упозоравали да ћемо доћи у ову ситуацију и додала да то није специфично само за Србију, већ за већи део Европе, Северне Америке, Канаде, који, наводи, бележе сличне параметре.

„Када анализирамо ту светску сцену, видимо да оне државе које имају активне мере и које се активно баве подстицањем рађањем, раде то тако што владе, локалне власти, невладин сектор, медији, академска заједница и сви појединци раде на томе заједно да што већи број грађана питање демографије схвати као основно животно питање и питање будућности“, рекла је Ђукић Дејановић.

Истакла је да је Србија почела од тога да повећа видљивост и значај те теме и додала да је питање демографије постало проблем због миграција младих, као и све мањег броја жена које могу да рађају.

Ђукић Дејановић је навела да неке од њих имају здравствене проблеме, друге одлажу због каријере, а треће одлажу рађање јер сматрају да „има времена“.

Указала је да је наша нација „стара“ и да је просек старости становништва у нашој земљи 43 године.

Подсетила је да је држава за подстицаје рађања увела бројне мере, као што су новчана помоћ за прво, друго и треће дете, новчана помоћ за вантелесну оплодњу, те указала да финансијски моменат није кључни.

„Кључно је да скуп мера које ћемо применити свуда и на сваком месту, а пре свега тамо где млади треба да оснују своје партнерство, да донесу одлуку да живе и раде, да иду у смеру тога да имају услове живота и стандард који је достојан младог човека“, рекла је Ђукић Дејановић.

Истиче да су инвестиције, бољи услови рада и живота, као и усклађивање рада и родитељства оно што спречава одлазак младих.

Дејановић је нагласила да када се анализира практични живот, своди се на то да млад човек жели да буде образован, да има професионална достигнућа и да постане родитељ и то најчешће остварује кроз рођење првог детета.

Међутим, указује да је сваки наредни ред рођења редак, јер жели прво да подигне стандард.

Извор: Танјуг