Најновије

Само у овој години било више од 90 напада на српско културно, историјско и верско наслеђе на КиМ Посланичка група

Ђорђе Милићевић председник посланичке групе Социјалистичка партија Србије на седници Народне скупштине Републике Србије поставио је питање Влади РС: Имајући у виду активности Приштине, да ли држава Србија планира да настави рад на лобирању за повлачење признања независноти  Косова код држава које су то учиниле, и да ли ће Влада апеловати на Међународну заједницу због „провокација“ Приштине?

Даме и господо народни посланици, ових дана, тачније од 21. до 30. септембра, одржава се 76. заседање Генералне скупштине УН. За разлику од претходне године, када су се представници држава обратили путем видео порука, ове године дозвољено је физичко присуство. Уверен сам да ће председница Владе Републике Србије Ана Брнабић и министар спољних послова господин Никола Селаковић на најбољи могући начин да представе Србију и лобирају за наше интересе, како на самом заседању тако и на бројним билатералним и мултилатералним састанцима који ће бити одржани на маргинама.

Оно што је за нас такође веома важно а дешава се управо у Њујорку у овом моменту, то су лобирања лажне државе Косово за пријем у одређене међународне организације и признање од стране држава које то до сада нису учиниле.

Османијева се састала са председником Костарике, са председником Гвајане и затражила помоћ у лобирању код њима суседних земаља за нова признања, јачање државног субјективитета и уплањење у међународне организације. 

Османијева је такође изнела став Приштине да је Косово конструктивна, како је рекла, страна у дијалогу са Србијом, као и да дијалог има смисла уколико ће на крају једино уследити међусобно признање.

Госпођо Османи, о оваквом међусобном признању ми овде не говоримо. Србија никада неће признати једнострано проглашену независност КиМ, Србија је своју независност од Османског царства стекла на Берлинском конгресу 1878. године, а ви сте Косово прогласили државом противно свим правилима међународног права, Повељи УН, Резолуцији 1244 Савета безбедности УН.

Представници Приштине лобирају и за чланство у међународним организацијама истичући, између осталог, да им је основни циљ да Косово што пре постане чланица НАТО-а због, како кажу, осигурања мира у региону. 

Нажалост, све ово могло се очекивати након истека једногодишњег мораторијума када је реч о Вашингтонском споразуму и оног дела који се односи на лобирање за нова признања Косова и пријем Косова у чланство у међународне организације.

Србија се доследно залаже за поштовање међународног права и правно обавезујуће Резолуције 1244 Савета безбедности УН, као и сваког до сада потписаног споразума, сваке ставке Бриселског споразума.

До сада смо у потпуности спроводили и испунили све оно што је предвиђено овим правним актима, што се за другу страну, нажалост, не може рећи.

Наша држава на челу са председником Републике и тадашњим министром спољних послова господином Дачићем испунила је веома важну успешну спољно-политичку активност од признавања Косова, када је 19 држава повукло своја признања. Верујем да се списак и број држава не би на овоме зауставио, заправо убеђен сам и знам да је тако, да нисмо поштовали међународне одредбе на које смо се обавезали.

У име посланичке групе СПС упутио бих најпре подршку председнику и Влади у борби за очување територијалног интегритета и суверенитета, пре свега, мира и стабилности у региону. 

Питање бих поставио Влади Републике Србије – да ли у овом тренутку има одређену перцепцију наше државе у правцу даљих активности у погледу отпризнавања Косова од стране оних држава које су га признале, имајући на другој страни активности Приштине након истека потписаног споразума у Вашингтону?

Друго питање више се односи на реакцију Међународне заједнице, обзиром на све провокације које долазе од стране Приштине, актуелна дешавања, када имамо у виду све учесталије нападе на Србе и њихову имовину, којих је само у овој години било више од 90 напада на српско културно, историјско и верско наслеђе, рушење православних цркава и гробова, да ли Влада може да апелује, поново понављамо, на Међународну заједницу, која би стала на пут оваквим даљим нападима и провокацијама Приштине? Захваљујем.

Категорије: Посланичка група