Најновије

Интервју Ђорђа Милићевића за Политику: Верујем да ће сви да изађу на изборе Вести

Одлуком да напусте састанак с европараламентарцима, на чијем посредовању су инсистирали, они који су бојкотовали претходне изборе потврдили су да их изборни услови не занимају, каже Ђорђе Милићевић, потпредседник ГО Социјалистичке партије Србије и њен представник у међустраначком дијалогу.

Истиче да ће „свеједно владајућа коалиција имплементирати све што су предложили европарламентарци, чиме ћемо показати да нам је истински стало до дијалога и до консензуса око додатног унапређења изборних услова“.

Владимир Билчик и Тања Фајон су рекли да је платформа коју су предложили коначна и да неће бити нових разговора о њој, да ли сте ви задовољни текстом?

Наравно да неће бити нових разговора, то је за европарламентраце завршено. Ни ми нисмо задовољни свим решењима, али смо се обавезали да ћемо све наведено имплементирати, чиме смо показали искрену опредељеност за дијалог и постизање консензуса.

Ови који су напустили састанак имали су погрешну перцепцију да ће њихови разговори и дописивање с Бриселом резултирати решењем о испуњењу свих њихових захтева, које ће европарламентраци наметнути. Када се то није десило, наљутили су се и на оне у које су се заклињали и свима, укључујући и стране посреднике, показали да је прича о изборним условима обично замајавање и изговор за избегавање избора јер знају да никакву подршку грађана Србије немају.

Ближи се рок, који је навођен као датум до када би требало да се постигне споразум, хоће ли до тога доћи?

Наставиће се разговори у Народној скупштини с опозицијом која није желела посредовање странаца, ту смо дошли до радног нацрта завршног документа, опозиционари су уложили неке амандмане, верујем да ћемо успети да дођемо до консензуса. Ради се и на том да се пронађе равнотежа  између предлога европарламентараца и онога што ће бити дефинисано на овом „другом колосеку“. Нема ту великих разлика, зато и верујем да је компромисно решење могуће. Иначе, убеђен сам да ће сви изаћи на изборе. 

Они који су напустили састанак најавили су протесте на улици да би, како кажу изборили фер услове…

Да се разумемо, изборни услови су много бољи него у време када су они били власт, није суштина у томе. Знају они да немају подршку грађана, зато је њихов циљ да дестабилизују Србију на било који начин, то није ништа ново… 

Не мислите ли да је то тешка оптужба?

Да не желе дестабилизацију земље, не би се овако понашали током дијалога. Прво су почели са списком 42 захтева, па су инсистирали на посредовању Европског парламента, па им сада ни европарламентарци не ваљају, сада причају о протестима. За протесте су потребни грађани, а они њихову подршку немају будући да народ зна како су се понашали док су били на власти и да им, осим претњи свима који не мисле као они, не нуде ништа. Никакав програм немају, ништа што би грађанима омогућило бољи живот. Ми смо се трудили да грађанима обезбедимо радна места, нове болнице и школе, путеве, имамо планове и за будућност, зато нема страха од претњи…

Не страхујете да би неки инцидент, а то се увек може догодити  када имате било какве протесте, уз ову тешку ситуацију око КиМ, могао бити иницијална каписла за дестабилизацију земље?

Србија је сада економски јака, што је веома важно, има спољну политику, која се води искључиво у интересима њених грађана, има међународни углед. Дакле, способна је да одржи стабилност, иако, што није никаква тајна, има много оних којима јака и стабилна Србије смета. Видимо и то по притисцима на земље ЕУ које нису признале једнострано проглашену независност Косова, по разним резолуцијама о геноциду у Сребреници у Подгорици и Приштини,  па покушај једне посланичке групе у Скупштини Србије да се такав акт донесе и овде, да не помињемо хистерију из Загреба.

Шта може да се уради и по питању КиМ и стабилности централне Србије?

Председник државе, Влада и Народне скупштине, могу, као и до сада, да се заједно држе мудре политике, да се понашају рационално, без исхитрених потеза и да учине све да се сачува мир и стабилност у земљи и у региону. Што се тиче КиМ, међународна заједница и ЕУ би морале да одустану од дуплих стандарда и лицемерних упозорења „обема странама“. Србија само тражи доследно поштовање сваке ставке Бриселског споразуама, а за разлику од Београда, Приштина није испунила ништа, пре свега није формирана Заједница српских општина. Уместо тога, демонстрирају силу дугим цевима упереним према голоруком народу на Јарињу и Брњаку. Зато је веома важно да Срби на КиМ не наседају на провокације, да протестују мирно, а њихова држава неће дозволити да буду жртве новог погрома као 2004. године. Ако неко мисли да ће Србија да се додворава некоме због тога што нам у априлу следе избори, има потпуно погрешну перцепцију. 

Избори: Политика