Најновије

Гостовање Душана Бајатовића на ТВ Прва: „Србија заслужила привилегован статус код Гаспрома“ Вести

Свет поново тресе енергетска криза. И не зна се чега има мање, односно, шта је скупље – гас или струја на међународном тржишту.

Међутим, Србија је заслужено добила привилегован статус купца код Гаспрома, тврди Душан Бајатовић, генерални директор ЈП Србијагас.

Цена електричне енергије почела је невероватно прецизно да прати цену гаса на тржишту. Азијска „тигар економија“ – Кина, увела је рестрикције струје. Француска је замрзла цене струје и гаса. Да ли је Србија што се гаса тиче, у много бољој позицији, него током гасних криза 2006. и 2009? Да ли смо у бољој позицији од Европе и када је реч о ценама енергената? Има ли опасности да ћемо се смрзавати као током претходних гасних криза? И шта ће Србија добити новим дугорочним аранжманом са Гаспромом? То су питања која је Телевизија Прва поставила првом човеку Србијагаса.

„У енергетици не можете да водите рачуна само о тржишту, него морате да имате и извесног партнера који је сигуран, попут Гаспрома, морате да имате стратешко партнерство. Прошле године кад су цене пале на 130 долара, ми смо плаћали 220 – поштовали смо то, а сада је цена преко 1.000 долара, ми плаћамо тренутно 270. Да договоримо и 100 долара више – да буде 370 долара, ми смо опет ‘на коњу’. Имате изграђен Северни ток 1 – користи се само 50 одсто капацитета, због регулатора. За Северни ток 2 још нису дали дозволу… Па не може бирократија да победи живот“, оцењује Бајатовић.

„Нема зиме“

Он додаје да ће се и ове недеље наставити разговори са Гаспромом.

„Што се тиче преговора, при крају смо разговора. Тешко је објаснити да је Србија добила привилегован статус, али ми смо га заслужили као известан купац. Платили смо и дуговања кад смо их правили, са све каматом, Гаспром ће то поштовати“, каже саговорник телевизије.

Напомиње да ћемо имати довољне количине гаса.

„Можда ћемо имати и најбољу цену у Европи. Мислим да имамо одличну позицију“, каже Душан Бајатовић.

Ову грејну сезону ћемо бити обезбеђени када су у питању гас, струја и угаљ, истиче он.

„Цена неће поскупети за домаћинства“, јасан је први човек Србијагаса.

Извор: Б92