Најновије

Гостовање Ђорђа Милићевића на ТВ Хепи: Београд се вратио у светску орбиту Вести

Гост јутарњег програм „Добро јутро Србијо“ на ТВ Хепи био је Ђорђе Милићевић потпредседник ГО СПС и шеф социјалиста у скупштини Србије.

Београд се вратио у светску орбиту. Београд је домаћин дводневног самита којим ће бити обележена 60. годишњица од основања Покрета несврстаних земаља, а на скупу учествује више од 105 земаља, девет делегација међународних организација и 40 министара спољних послова.

Србија је центар света. Србија је домаћин заједно са Азербејџаном, једног од највећих скупова, не само у Европи, већ и у свету, 105 држава, међународних делегације, високих званичника јуче се окупило у Београду. Србија тренутно у Покрету несврстаних има статус посматрача, али овај скуп је од велике важности и значаја за Србију пре свега због билатералних разговора. Ови разговори су од изузетне важности, како би чланице несврстаних схватиле у каквој позицији се Србија тренутно налази, да би разумели позицију Србије у региону, Европи, како би разумели шта питање Косова и Метохије значи за Србију, рекао је Милићевић.

Додао је, да ће светска медијска штампа пропратити овај скуп, што је опет од велике важности за Србију, јер тиме расте међународни имиџ и рејтинг Србије.

Изузетно важан скуп, међународни углед, међународни имиџ, добри односи са Покретом несврстаних, али углед када говоримо о међународним институцијама које ће одлучивати и доносити одлуке о Србији. Србија се показала као добар домаћин, као поуздан и сигуран партнер. УН имају 192 члана, од тих 192 чланова, 120 је из Покрета несврстаних, а од тих 120, 74 није признало једнострано проглашену независност Косова, зар мислите да Србија неће наставити жестоку борбу отпризнавања Косова. Када већ говоримо о отпризнавању Косова, Ивица Дачић је са добром вољом, храброшћу, одлучношћу, заједно у координацији са председником државе покушао да убеди државе да отпризнају Косово, и у томе је успео, 19 држава је повукло своју одлуку о признању независности Косова.

На крају, потпредседник СПС, рекао је да Србија сигурно неће седети скрштених руку, да је пет земаља било спремно, непосредно пред потписивање Вашингтонског споразума да отпризна Косово и да је сигуран да ће тај број бити далеко већи након овог скупа Покрета несврстаних.

Извор: ТВ Хепи