Најновије

Гостовање Ивице Дачића на ТВ Хепи: Покрет несврстаних-наша огромна развојна шанса Вести

Гост јутрањег програма на Хепи ТВ био је председник Скупштине Србије Ивица Дачић.

О значају Покрета несврстаних, Дачић је рекао:

-Била ми је велика част да будем домаћин делегацији Покрета несврстаних. Њима је било веома драго, јер је то зграда у коју су некад долазили. Заиста је било величанствено. Био је богат културно-уметнички пограм. Сви су били одушевљени. Драго ми је да ће понети лепе утиске, не само са политичке стране. Било је доста министара спољних послова… Доста је земаља чланица са којима дуго нисмо имали контакт. Све је то врло корисно. Од 120 чланица, 74 земље не признају Косово. То је капитална ствар. То ће учврстити нашу позицију.

-Видео сам да се Османи жалила како ћемо ми да злоупотребимо Самит несврстаних по питању Косова. Свака од тих земаља има неко своје „Косово“ . Нико ништа овде не злоупотребљава.

-После 2000. године смо имали јако лош приступ према тим земљама, чланицама несврстаних. Власт после 5.октобра је спољну политику окретала ка западним земљама. Нису их интересовале ове земље. Владао је и потцењивачки став према великим силама као што је Кина. Покрет несврстаних је веома значајан и има своју велику улогу. УН има 192 чланице, а овде су окупљене 120. Ово је највећа групација у оквиру УН. Треба да и даље развијамо те односе. Ван покрета несврстаних имате само двадесетак земаља које су признале Косово.

-Последњи Самит несврстаних је био 1989.године. Југославија и Тито су били темељни фактори. Покрет је чуван од руског утицаја. Покрет је наша велика тековина на коју би требало да градимо нашу спољну политику у свету. То не смемо да заборавимо. Трагично је то што овим земљама нисмо посвећивали пажњу. После 5. октобра су биле чак и затворене неке амбасаде. Ове земље сада хоће да разговарају о заједничким интересима… Они желе свеукупни развој наших односа. То је наша велика развојна шанса. Тек сада, после дуго година смо покренули све то са неке мртве тачке.

-Србија има водећу улогу у региону и то не кажу само несврстани. То је логично јер смо најбројнији и имамо растућу економију. Не чуди уопште интересовање свих тих земаља.

Извор: ТВ Хепи