Најновије

Ивица Дачић се састао са председником Генералне скупштине Уједињених нација Вести

Председник Народне скупштине Ивица Дачић састаo се са председником Генералне скупштине Уједињених нација Абдула Шахидом, који борави у Београду поводом састанка Покрета несврстаних земаља.


Председник Народне скупштине Ивица Дачић оценио је да је улога Уједињених нација у свету који се суочава са комплексним изазовима важнија него икада и да је само заједничким активностима могуће наћи решења за све кризне ситуације са којима се суочавамо. Истакао је важност УН за заштиту територијалног интегритета и суверенитета Србије и решавање питања Косова и Метохије.
Абдулах Шахид инфромисао је о приоритетима свог председавања Генералном скупштином, истичући да је борба против корона вируса једна од најважнијих тема која заокупља читав свет и да ће због тога у јануару следеће године организовати састанак на високом нивоу посвећен вакцинацији. Похвалио је солидарност коју је Србија показала уступајући вакцине другим државама које нису успеле да их обезбеде.
Разговарано је и о другим приоритетним питањима на агенди УН попут одржвог развоја, климатских промена, родној једнакости и улози младих. Председник Народне скупштине информисао је саговорника о напретку који је у Србији остварен у области родне једнакости, истакавши да је Србија међу првих двадесет земаља у свету по заступљености жена у влади и међу привих 30 по броју жена у парламенту.
Абудла Шахид изразио је задовољство јер су као министри спољних послова он и Ивица Дачић обновили везе између Малдива и Србије пре пар година и изразио уверење да ће пријатељске везе између две земље наставити да се развијају.
Састанку су присуствовали и потпредседници Народне скупштине др Владимир Орлић и Елвира Ковач, шеф Одбора за спољне послове проф. др Жарко Обрадовић и Сандра Божић која је представила активности Женске парламентарне мреже на чијем челу се налази.

Извор: Парламент