Најновије

Гостовање Душана Бајатовића на РТС: Све нам зависи од сусрета Вучића са Путином Вести

Услед поремећаја на глобалном тржишту, несташице енергената пре свега у Европи, из дана у дан поскупљује све редом – нафта, гас и струја. Директор „Србијагаса“ Душан Бајатовић за РТС је рекао да до краја грејне сезоне у Србији неће бити повећања цене гаса. Из Удружења нафтних компанија поручују да држава има механизме за спуштање цене горива уколико се деси да цена нафте на светском тржишту настави да расте.

Генерални директор „Србијагаса“ Душан Бајатовић, који се вратио из Москве где је разговарао са представницима „Гаспрома“ о цени гаса, рекао је да ће коначни печат тим преговорима дати Александар Вучић и Владимир Путин на састанку који је заказан за другу половину новембра.

„Што се тиче ‘Гаспрома’ и ‘Србијагаса’, мислим да смо се добро разумели. Пре свега су они добро разумели шта бисмо ми желели да видимо, а да притом то буде на професионалном нивоу. Нису то само количине, то је и управљање ризицима у послу, то је наручивање производње, то су питања транспорта, питања тачака испоруке и да ли ћемо проширити Банатски Двор, пошто каснимо две године“, казао је Бајатовић гостујући у емисији Око на РТС-у.

Истакао је да је потрошња гаса у Србији сезонска, односно неравномерна и да то много кошта, као и да би новим, десетогодишњим уговором требало да се добију флексибилнији услови.

Бајатовић је рекао да се гас тренутно набавља по цени од 270 долара, док је цена гаса на берзи око 1.000 долара, на шта треба додати и трошкове транспорта.

Поручио је да до краја грејне сезоне у Србији неће бити повећања цене гаса.

„Гас за домаћинства неће поскупети до краја грејне сезоне. Биће довољно гаса. Надам се да ћемо га имати по доброј цени“, казао је Бајатовић и додао како се нада да ће за индустрију имати најбоље могуће услове снабдевања.

Председник Вучић је раније данас рекао да се троше залихе које су остављене за црне дане, на шта је Душан Бајатовић навео да не може да буде чаробњак и да то председник зна, као и да су укључена оба блока у Термоелектрани и топлани „Нови Сад“ који годинама нису радили, пошто је, како је навео, јефтиније производити струју из гаса.

На питање да ли ће бити довољно гаса до Нове године, Бајатовић је рекао да хоће и да ће се то „брзо испеглати“, али је рекао да је рано у овој фази говорити одакле ће гас бити набављен.

Извор: РТС

фото: А. Васиљевић