Најновије

Дачић у Атини: Србија критикована, а онда и други увели ванредно стање Вести

Србија је једна од првих држава у Европи која је увела ванредно стање на основу Устава због ситуације са корона вирусом, рекао је у Атини председник Скупштине Србије Ивица Дачић и подсетио да је наша земља због тога доживљавала извесне критике у међународној јавности, а показало се, каже, да су истим путем убрзо кренуле и друге земље Европе.

Дачић је у Атини подсетио да је ванредно стање у Србији уведено у марту 2020. године и да је трајало укупно 50 дана.

Од тада је парламент, рекао је Дачић, редовно обављао своје активности уз поштовање одређених мера од стране запослених и посланика, као што су ношење маске и држање дистанце.

„У периоду када скупштина није заседала секретаријат парламента је благовремено обавештавао посланике о релевантним питањима путем електронске поште и учинио лако досутпним радну документацију припремљену од владе у вези с активностима и предузетим мерама“, навео је Дачић.

Дачић је указао да је парламент усвојио измене Закона о заштити становништва од заразних болести које је поднела влада 20. новембра 2020. године, а циљ тих измена је била већа ефикасност и борба против пандемије.

Оценио је да се показало да велике кризе представљају изазов за било који систем управљања и да мењају начин на који институције функционишу и краткорочно и дугорочно, те додао да у време кризе парламенти представљају платформу за изградњу поверења између грађана и институција.

„Мишљења сам да ће ово представљати једну од најважнијих улога парламената у будућим ванредним ситуацијама“, рекао је Дачић.

Парламенти, како је подсетио, морају осигурати и надзор владе, контролишући да ли активности владе задовољавају потребе грађана и да ли се односе према њима у складу са овлашћењима која им дају парламент и грађани.

„Верујем да би истакнутија улога Скупштине Србије у будућим кризама допринела повећаном поверењу и њену представничку улогу“, подвукао је Дачић.

Закључио је да је парламент кључна институција представничке демократије и зато је, каже, његова способност да настави да функционише током кризе тест снаге и издржљивости демократског система.

„Парламент је по својој функцији у демократском поретку оно место које носи највећу одговорност за одлуке које се тичу заштите јавног здравља, али у исто време и за демократску процедуру и заштиту свих загарантованих права које појединим мерама не смеју бити угрожена“, рекао је Дачић.

Извор: Танјуг