Најновије

Дачић: Промена Устава се очекује до половине фебруара Вести

Председник Скупштине Србије Ивица Дачић изјавио је на седници Одбора за уставна питања и законодавство, којој је присуствовао и део опозиције, да процедура измена Устава у области правосуђа, укључујући и одржавање референдума, треба да буде завршена до средине фебруара 2022. године, односно у овом сазиву скупштине.

Према његовим речима, Венецијанска комисија је 15. октобра дала позитивно мишљење на уставне амандмане што је, како је рекао, био важан корак за наставак процедуре.

Дачић је додао да би сада, на некој од наредних седница Венецијанске комисије, Србија требало да добије мишљење о Нацрту закона о референдуму.

„Била би катастрофа да процес не завршимо због Закона о референдуму. Морамо да урадимо све да би тај предлог закона о референдуму добио позитивну оцену“, рекао је Дачић.

Он је казао да је темпо којим се иде доста добар, те поновио да се измене Устава односе само на област правосуђа, а њима се предвиђа да судије и тужиоце више не бира парламент.

На седницу одбора у договору са Венецијанском комисијом позвана је и ванпарламентарна опозиција, односно учесници међустраначког дијалога, са и без европарламентараца, а одазвало се свега неколико њих.

Седници су присуствовали представници Српске радикалне странке, Доста је било, Грађанског демократског форума, Демократа Србије, Здраве Србије, а није дошао нико из такозване „бојкот опозиције“.

Извор: Танјуг