Најновије

Интервју Ђорђа Милићевића за Блиц: Опозицији није стало до изборних услова већ до власти и привилегија Вести

Потпуно је јасно да опозицији није стало до изборних услова већ само до једнога, а то је како доћи до власти и привилегија, и то ако је могуће без избора. Ово у интервјуу за Блиц каже потпредседник Социјалистичке партије Србије и шеф посланичке групе социјалиста Ђорђе Милићевић.

На међустраначком дијалогу уз посредство ЕУ усвојено је 16 мера, две су најважније форирање Надзорног тела за прећење медија и промењени састав РИК-а . Када очекујете да крену са радом?

  • Што се тиче владајуће коалиције оба тела могу врло брзо кренути са радом, али је потребно да опозиција достави своје предлоге као и да се приведу крају разговори на другом колосеку са странкама опозиције које нису желеле да разговарају са европарламентарцима, јер као што смо више пута истакли, ово је процес из којег не можете никога искључити.

Који су то промене у изборним условима које ће донети ове две најзначајније мере?

  • Европски параламентарци кажу да ће ове мере допринети политичком плурализму, професионалној стручности и повећању поверења у изборни процес. Ми са тим нисмо имали проблем ни раније, али смо прихватили све што је Европски парламент тражио. Мислим да ни једна власт није направила толико уступака, циљ нам је био изналажење решења уз поштовање разлика.

Шта кажете на критике опозиције да је дијалог био фарса, а да ће промене бити тек козметичке?

  • Као и током прве фазе међустраначког дијалога управо тај један део опозиције упорно прави фарсу и замајава јавност како би себе представили као жртве. На разговорима са европарламентарцима су управо они инсистирали, при томе не поштујући институције система заобилазећи Народну скупштину РС, вероватно верујући да ће разговори у хотелским лобијима и у Бриселу са европарламентарцима бити довољни за реализацију њихових циљева. Данас им не одговарају ни европарламентарци, и потпуно је јасно да њима није стало до изборних услова већ само до једнога, а то је како доћи до власти и привилегија, и то ако је могуће без избора. Уз то мислим да већи део опозиције није био против оваквих закључака европских параламентараца него их нису прихватили из страха да их Ђиласови медији не оцене да су уз власт.

Иза нас су избори у Мионици и Неготину, очекују нас нови парламентарни. Да ли ће СНС и СПС ићи заједно на листу?

  • Избори у Мионици и Неготину потврђују да владајућа коалиција има огромно поверење и подршку грађана. Још пре годину дана председник СПС Ивица Дачић је јасно рекао, да све странке којима је држава на првом месту треба да наступе заједно и упутио позив председнику највеће политичке странке Александру Вучићу да о томе разговарамо. Имали смо конструктиван разговор што је потврда међусобног поверења и уважавања. Ми смо поносни на све оно што смо урадили заједно са СНС-ом у протеклих девет година и сматрамо да је то добар основ за наставак сарадње. Мислим да су лидери наших политичких странака направили дугорочно и стратешко партнерство које грађани препознају на прави начин, као и да размишљају стратешки а не страначки, а то је којим путем Србија треба да иде након избора 2022. године.

Да ли сте за то да Александар Вучић буде заједнички кандидат за председника, као што је то предложио Ваш лидер Ивица Дачић?

  • У потпуности подржавам предлог председника СПС Ивице Дачића, најважније је обезбедити политичку стабилност и политику континуитета као би Србија наставила пут просперитета, напретка и развоја. Грант тога је државотворна, јасно утврђена и усаглашена политика, оличена у заједничком кандидату за председника Србије Александру Вучићу.

Тома Фила, посланик СПС, позвао је опозиционе странке да изађу на изборе и поручио да ће ако сруше Вучића, ићи са њима у Владу ако треба. Говори ли истину?

  • Морам признати нисам гледао ту емисију, али сам разговарао са колегом Филом, мислим да су речи више извучене из контекста и бомбастично представљене, некако смо навикли да увек постоји потреба са сензационализмом и наводним трзавицама између СНС и СПС пред изборе, што је далеко од реалности.

Откуд Фили та изјава? Да ли је брзоплето изговорио оно што у СПС у ствари мисле?

  • СПС увек говори оно што мисли, а председник СПС Ивица Дачић је био потпуно јасан када је реч о наредним председничким, парламентарним и градским изборима.

Сем избора, важно унутрашње питање је и дијалог Београда и Приштине. Председник Џо Бајден промешао је карте, именовао нове амбасадоре у региону а Стејт департмант изасланике, очекујете ли већи притисак за решавање тог питања?

  • Обзиром да је реч о каријерним дипломатама, људима који јако добро познају прилике на Западном Балкану, почев од Рамбујеа, састављања Дејтонског споразума, ратних сукоба на Косову и Метохоји, неке од њих је и Хашим Тачи лично одликова 2018. године поводом 10 година од лажне самопрокламоване државе Косово, пред Србијом су сигурно велика искушења, изазови и притисци.

Сигуран сам да постоји осмишљена стратегија притисака, најпре на пет држава ЕУ које нису признале Косово, затим на државе у региону које се утркују која ће пре донети резолуцију о Сребреници, потом континуирани покушај криминализације председника Србије Александра Вучића и његове породице, али и подршка оним назовите политичким странкама које полазе од тога, што горе по Србију то боље по нас. Верујем као и до сада у мудру и рационалну политику председника Србија и Владе РС која ће на најбољи начин заштити државне и националне интересе.

Иза нас је и 5. октобар, говорили сте да је „добар за СПС“, и да странка треба да буде захвална на томе. Какав је сада Ваш став?

  • Симбол пропуштених шанси и изневерених обећања, велика превара, при томе не мислим на грађане већ на оне који су финансирали и организовали 5. октобар и споља и изнутра. Наравно да на неки начин треба да им будемо захвални, јер да није било 5. октобра ми не би знали ко је у СПС зарад фотеља, а ко због идеја. Председник СПС врло често каже да није наша највећа слава у томе да никада не паднемо већ да када паднемо знамо да се подигнемо, устанемо и усправимо и он је то успео. Успео је да трасира пут модернизације и реформе, добре старе идеје али за нова времена.

Извор: Блиц

Фото: Танјуг