Најновије

Дачић: Заједничка седница скупштина Републике Српске и Србије у новембру Вести

Председник Скупштине Србије Ивица Дачић најавио је у Бањалуци да ће заједничка скупштина Србије и Српске бити одржана наредног месеца у Београду, а поводом јубилеја 30 година од Парламента Српске.

“ Многи немају представу колико су ти датуми значајани. Можда 30 година не представља велику временску дистанцу, али за Србију и Републику Српску биле су прекретница за будућност“, рекао је Дачић на конференцији за новинаре после разговора са српским чланом Председништва БиХ Милорадом Додиком.

Председник Српске скупштине је рекао и да је Српска сачувала свој идентитет.

“ Ако се нешто мења мора да буде у сагласности два ентитета и три народа. Никава сила не долази у обзир“, истакао је Дачић.

Дачић је поручио да је Република Српска успела да сачува 30 година, не само своје институције, већ и веру људи у то да могу бити сами на своме.

„То значи да имате апсолутну подршку Србије на основу Дејтонског споразума где сматрамо да свака капитална одлука која се тиче односа и позиције народа и ентитета и позиције неке централне власти на нивоу БиХ, уколико се мења, мора се заснивати на сагласности сва три народа и оба ентиета“, рекао је Дачић.

Нагласио је да су сви жељни мира и желе да се сачува мир, али исто тако и уставне позиције и овлашћења РС.

„Самим тим Србија ће гарановати све оно што не прозилази само из Дејтонског споразума, већ и све оно што смо заједно урадили почевши од споразума о специјалним односима“, рекао је Дачић.

Истакао је како се „ништа ново не дешава на овим просторима, те да се ове ствари дешавају деценијама уназад“.

„То се зове покушај да се изигира Дејтонски споразум тиме што ће се узимати све више овлашћења од РС. Да на крају ентитети готово немају никакав значај. И данас ме Додик информисао о последњим мерама и најавама мера које иду на узимање додатних овлашћења РС“, рекао је Дачић.

Навео је како су политичке странке у Парламенту Србије поднеле иницијативу да чују Додика и друге политичке странке РС о овом проблемима те да ће један такав састанак бити организован у Београду током наредног месеца.

„Само договор може да очува најважнију ствар, а то је мир“, рекао је Дачић и истакао да је Српска сачувала свој идентитет.

Поручио је да специјалне везе између Српске и Србије су „жива веза“ између истог народа.

Извор: Танјуг/РТС