Најновије

Ружић: За једнаке шансе у образовању за децу са сметњама у развоју Вести

Докумет о почетку реализације пројекта “Унапређени равноправни приступ и завршавање предуниверзитетског образовања за децу којој је потребна додатна образовна подршка” потписан је на Учитељском факултету у Београду, а његов циљ је да се омогући једнака шанса у образовању деци са сметњама у развоју и деци из ромске заједнице.

Докумет о почетку пројекта потписали су министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић, шеф делегације Европске Уније у Србији Емануел Жиофре и директорка УНИЦЕФ-а у Србији Дејана Костадинова.

Ружић је навео да су у претходном периоду у Србији донети закони који омогућавају да деца из осетљивих група имају једнак приступ образовању, те да свака образовна установа има тим који се бави инклузијом, односно укључивањем детета са сметњама у образовни систем.

Министар је истакао да је у свим општинама основана Интерресорна комисија која се бави проценама потребе пружања додатне образовне, здравствене и социјалне подршке деци са посебним потребама, као и да се протеклих пет година кроз различите програме пружа подршка наставницима за рад са децом која имају такве проблеме.

„Инклузивно образовање представља обавезу вртића и школа да се прилагоде сваком детету како би свако од њих постигао свој максимум и остварио потенцијал“, рекао је Ружић.

Навео је да ће се тим пројеком основати ресурсни центри, односно нове организационе јединице у образовном систему чија је улога, каже, да окупе стручњаке различитих профила који ће пружати додатну подршку ученицима и њиховим родитељима.

Додао је да је планирано оснивање три таква центра који би регионално покривали целу територију Србије, али да ће се њихов број у будућности повећавати.

„Желим да истакнем да кроз савремени приступ настави и учењу настојимо да постигнемо боља постигнућа ученика са сметњама у развоју али не само то, желимо да уклонимо предрасуде, развијемо емпатију и прихватимо различитости“, рекао је Ружић након потписивања документа.

Шеф делегације Европске уније у Србији Емануеле Жиофре каже да је Еу издвојила 4.5 милиона еура за финансирање пројекта, а све у циљу побољшања образовног система у Србији и пружања помоћи наставницима и академској заједници да потпуно интегрешу свако дете.

Извор и фото: Танјуг