Најновије

Бајатовић: Надам се дугорочном гасном уговору с Русијом Вести

Урадили смо Балкански ток „испод радара“ и у тишини, иако је било разних притисака попут писама Стејт департмента, али се на крају све добро завршило, јер је економија победила политику, изјавио је директор Србијагаса Душан Бајатовић.

Он је на међународној стручној конференцији о одрживој транзицији гасног сектора западног Балкана у организцији потрала „Енергија Балкана“ захвалио колегама у Бугарској и Мађарској, Влади Србије и председнику Александру Вучићу што је тај пројекат брзо завршен.

„Неко је препознао да одсуство енергије значи одсуство развоја“, рекао је Бјатовић.

Изразио је наду да ће председник Вучић током посете руском председнику Путину 25. новембра договорити дугорични споразум о снабдевању гасом и додао да то није само питање тржишта него и политика.

„Ми морамо да схватимо да решење за снабдевање Европе гасом не постоји без руског гаса, бар до 2035. или 2040. године. Мислим да су се ту европске бирократе преиграле“, рекао је Бајатовић.

Он је нагласио да главно питање данас није колико коштају гас и електричцна енергија, него да ли их има.

„Колико смо плаћали гас 2009. када га више од 20 дана нисмо имали? Па колико је требало. Дакле, безбедност снабдевања мора да буде урачуната у будуће преговоре“, рекао је Бајатовић.

Он је рекао да ће Србија до краја године потрошити 22 одсто више гаса него што су исказане потребе јавног сектора и привреде.

„Гас ће сигурно бити транзиционо гориво, а да ли Србији треба нуклеарна електрана, да треба“, рекао је директор Србијагаса и додао да европска Зелена агенда због високих карбон такси прети да нас претвори у постиндустријско уместо посткарбонско друштво.

Извор: Танјуг