Најновије

Гостовање Душана Бајатовића на ТВ Пинк: Договорена испорука гаса у Србију Вести

Директор „Србијагаса“ Душан Бајатовић казао је да је са партнерима договорено да Србија и данас увезе пет милиона кубних метара гаса и истакао да проблема у снабдевању неће бити, а да се отклањање квара на цеви на гасоводу у Бугарској очекује до поноћи.

  • Са партнерима смо постигли договор да и данас и сутра, надам се да неће требати и прекосутра, Србија буде снабдевена гасом. Наше залихе су тренутно на нивоу од 400 милиона метара кубних, казао је Бајатовић гостујући на ТВ Пинк.

Према његовим речима и информацијама које има из Бугарске, очекује се да квар буде отклоњен и да опет крене испорука гаса данас до поноћи.

Бајатовић истиче да Србији није проблем да буде сређено и до сутра у 6.00 ујутру јер је постигнут договор са партнерима.

  • Данас ће бити додатних пет милиона и биће настављено док год треба. Србијагас је пословала како треба и има пара, али џабе вам паре када у Европи нема гаса, али партнери су разумели ситуацију, нисмо користили механизме за помоћ, већ сарађујемо у региону, казао је Бајатовић и у том смислу казао да је Србија јуче дала Сарајеву гас, што ће учинити и данас.

Како каже, до квара је дошло јер се цев поцепала.

  • То није на новоизграђеном Балканском току. Како се то десило, још увек се не зна. Истрага је дуго трајала, квар није мали, редак је и необичан. Срећом па цеви нису спиралне, казао је директор Србијагаса.

Бајатовић је подсетио да је за квар у Бугарској сазнао јуче у 4:00 ујутру и да је Србијагас у најкраћем могућем року успео да обезбеди додатних пет милиона метара кубних гаса, највећим делом из Мађарске, али нешто и из Аустрије и Украјине.

Наводећи да се слична ситуација се десила 6. јануара 2009. године када је Русија стопирала испоруку гаса, Бајатовић каже да смо овог пута имали и залихе – 550 млиона метара кубних.

Како каже, до мање непријатности у снабдевености гасом јуче је у нашој земљи дошло јер је Србијагас замолила све велике потрошаче да се сведу на технолошки минимум да би одржали параметре у систему да буду што равномернији.

Међутим, неки су, како каже, самоиницијативно разумели да треба да искључе гас и зато је дошло до прекида у снабдевању грејањем и топлом водом у неким домаћинствима, што је трајало неколико сати.

На подсећање новинара да је председник јуче казао да је увезено пет милиона кубних гаса који је скупо плаћен, Бајатовић каже да је најскупље да гаса нема.

  • Не питајте ме за то сада јер су цене различите. После ћемо поднети извештај, али не бих да лицитирам, јер цена већ данас може бити другачија. Ти трошкови ће бити приказани, казао је.

Извор: ТВ Пинк