Најновије

Душан Бајатовић за Политику: Увозићемо гас док буде било потребно Вести

Иако у „Банатском двору” има око 450 милиона кубика гаса технички се из овог складишта дневно може повући пет милиона кубика, а српске потребе су од 7,5 до чак 13 милиона кубика и зато гас мора да се увозиЗбог квара на делу бугарског гасовода Јавно предузеће „Србијагас” и јуче је морало интервентно да купи додатних пет милиона кубика гаса како би снабдевање у Србији било као да код Бугара нема проблема.

Да не би било забуне и да „неверне Томе” не би ликовале како то да је подземно складиште „Банатски двор” пуно, а „Србијагас” мора интервентно да увози гас, треба знати да постоје техничка ограничења у повлачењу гаса из овог јединог српског складишта плавог горива.

– Из „Банатског двора” дневно може да се повуче пет милиона кубика гаса. Упркос томе што у складишту има још око 450 милиона кубика, док се складиште не прошири дневне дозе које можемо да користимо за покривање потрошње су ограничене на пет милиона кубика. Будући да се када је топлије дневно троши 7,5 милиона кубика, 10 до 11 када је стандардно хладно и 13 и више милиона кубика када је јако хладно, јасно је да додатне количине морају да се обезбеде из редовног или интервентног увоза, односно гасом који иде гасоводом – објашњава за „Политику” први човек „Србијагаса” Душан Бајатовић.

– То је јавна, а не пословна тајна да се дневно из подземног складишта повлачи ових пет милиона кубика. Проширењем „Банатског двора” на 750 или милијарду кубика гаса дневно, што је договорено с „Гаспромом”, „Србијагас” ће моћи да повлачи дупло више гаса него сада око 10 милиона кубика дневно – наглашава Бајатовић и додаје да је због оваквих и сличних ванредних ситуација то потребно урадити што пре.

Дакле, то је главни разлог због којег Србија последња два дана у договору с партнерима увози гас из Мађарске, Украјине и делом из Аустрије где је највеће европско складиште гаса Баумгартен. Када се буде направило проширење дневног капацитета повлачења и утискивања гаса, више неће бити потребе ни за интервентним увозима.Бајатовић очекује да ће се проблем на бугарској страни ускоро решити, вероватно је да ће „Србијагас” и данас увозити додатне количине али претпоставља се да сутра то већ неће бити потребно.

– Прати се ситуација и додатне количине ће се увозити докле год буде требало уз оно што имамо у „Банатском двору” – напомиње Бајатовић.

А да „Србијагас” чини све да потрошачи не осете зиму и када гаса нема довољно потврда је и то што је ово јавно предузеће пре два дана транспортовало Сарајеву гас.

Објашњава да је до мање непријатности у снабдевању пре два дана дошло јер су представници „Србијагаса” замолили све велике потрошаче да раде на технолошком минимуму како би одржали параметре у систему да буду што равномернији. Међутим, неки су самоиницијативно разумели да треба да искључе гас и зато је дошло до прекида у снабдевању грејањем и топлом водом у неким домаћинствима, што је трајало неколико сати.

Упитан колико је плаћен интервентно увезен гас, Бајатовић одговара да је „најскупљи онај гас кога нема”.

Извор : Политика