Најновије

Интервју Ђорђа Милићевића за Новости: Заједнички циљ СПС и СНС је континуирана политика стабилности Вести

Сарадња између напредњака и социјалиста не своди се на бројеве, квоте и функције. Не гледамо на њу тако поједностављено. Наш циљ је континуирана политика стабилности поготово када се Србија налази под сталним унутрашњим и спољашњим притисцима, који ће бити све већи.

С овим уверењем у интервју за „Новости“, наступа потпредседник СПС Ђорђе Милићевић, а не питање да ли је разлог за евентуални заједнички излазак на изборе наредне године – прост збир гласова.

Члан сте радне групе која би са СНС требало да договори модалитет сарадње. Докле су стигли разговори?
-Имали смо две руне разговора. Не размишљамо страначки већ стратешки. Лидери партија су изградили дугорочно и стратешко партнерство, па размишљамо о пројектима за 2022. годину и то је за нас најважније. Модалитет ће зависти од анализа, имаћемо још састанака. Јасно смо дефинисали став да уколико Вучић буде кандидат СНС за председника државе имаће и подршку СПС, јер Србији је потребна политика континуитета и стабилности, а он је гарант тога. ,

Када ће се знати хоћете ли на парламентарне и београдске изборе у једној или две колоне?
-О томе још нисмо причали. Анализираћемо ситуације, актуелна истраживања, колико доноси или не доноси синергија гласова. Али, понављам, не гледамо на сарадњу поједностављено. Причали смо да настављамо заједно и после избора и то је суштина. Поносни смо на оно то смо урадили за девет година и потпуно смо убеђени да ће то народ препознати. На нивоу руководства ће се одржавати стални састанци, а и радне групе ће континуирано радити. Приоритет је програм 2030, нацрт програма је направио председник Вучић, а остаје да га сагледају и радне групе и сачине коначну верзију.

Да ли вас је страх да ће СНС „усисати“ социјалисте?
-Не. Немамо тај страх. СПС је присутан 31 годину, прошао много тога и остао релевантан чинилац. Опстали смо и када је из Хага послата порука да се за председника подржи Војислав Шешељ, а један део чланства је то и учинио. Политички идентитет нисмо и нећемо изгубити.

Сматрате ли да вашим бирачима смета што нећете имати свог председничког кандидата?
-Нисам запазио, обилазећи бројне општинске одборе, да то некоме смета. Подржали смо Вучића 2017. због усаглашене, јединствене и државотворне политике стабилности. Народ је то препознао и наравно да је победио у првом кругу, а сигуран сам да ће и сада.

Постоје ли струје у самој странци које се противе још ближој сарадњи са СНС?
-Нема струја, ми смо државотворна странка, која схвата да постоји стратегија притисака на државу, председника Вучића и његову породицу, према државама које нису признале тзв. Косово каже како би се изазвала нестабилност. Државе у региону се утркују која ће пре да усвоји резолуцију да смо геноцидан народ. Увек ће се наћи неке Маринике и Ђиласи који се воде паролом – што горе по Србију то боље по нас.

Гарантујете ли да ће споразум о изборним условима бити испоштован?
-Да. Већ смо кренули у техничку реализацију, предстоји нам и законодавна активност. Наш циљ је био компромис, уз поштовање различитости, Устава и закона. Ниједна владајућа коалиција није учинила толико уступака ванпарламентарној опозицији, као што смо ми учинили.

ГДЕ СУ ПЕТООКТОБАРЦИ?
СПС из избора у изборе не пада процентуално, али гласова имате све мање. Да ли сте анализирали овај тренд?
-Више је разлога за то, пре свега биолошки ефекат, јер је СПС имао чврсто бирачко тело у старијој популацији. Председник Дачић је најавио модернизацију и реформе, нема у политици старих и младих, него оних који могу да постигну резултате. Ипак, велики гласачки потенцијал видимо у групи од 18 до 35 година и то кажу и истраживања. Изгубили смо гласове али је потенцијал ту. А, неке странке које постоје 28 година су нестале. Где су сада оне партије које су организовале 5. октобар. А, СПС је и даље релевантан чинилац.


Очекујете ли да ће део опозиције опет бојкотовати изборе?
-Потпуно сам убеђен да ће сви изаћи на изборе. Они који су бојкотовали, схватили су да је бојкот пропао као и сценарио да следе улични протести и ванредни избори након шест месеци. И сада немају излаз. У конфузији су.

Извор: Новости