Најновије

Стали смо уз свој српски народ Посланичка група

ЗВОНИМИР СТЕВИЋ, народни посланик Посланичке групе Социјалистичка партија Србије говорио је о Предлогу закона о потврђивању Споразума о сарадњи у заштити од катастрофа на Западном Балкану.

Наше руководство је патриотско и државотворно. Залажемо се за бољи живот свих наших грађана и свих људи у овом региону.

             Поштована потпредседнице Народне скупштине, уважени министре, са сарадницима, поштоване колеге посланици, драги грађани Србије, упркос све интензивнијим притисцима на Републику Србију, који долазе из региона, али и од неких западних земаља, Србија као права домаћинска земља у којој има места за сваког добронамерника и даље отвара врата својим суседима, предлажући свестрану регионалну сарадњу на Западном Балкану, а са кључним циљем да се регион боље позиционира и брже буде прихваћен од европских земаља, од ЕУ.

                Ту опредељеност Србије да се, осим сопственом развоју, посвети и регионалној сарадњи потврђује управо Предлог закона о потврђивању Споразума о сарадњи у заштити од катастрофа на западном Балкану који је данас на дневном реду парламента. Овај споразум је део иницијативе „Отворени Балкан“ која је покренута на предлог нашег председника Републике Александра Вучића, а која се најпре звала „Мали Шенген“. Споразум који је пред нама потписали су наш председник Републике и председници Влада Северне Македоније и Албаније.

                Циљ „Отвореног Балкана“ јесте стварање отворене економске зоне између земаља потписница, што треба да обезбеди несметану трговину и остале облике привредне сарадње, слободно кретање радне снаге, али и да допринесе побољшању међусобних билатералних односа, а заједнички циљ треба да буде укупно побољшање позиције Западног Балкана на европској мапи.

                Понуда за учешће у овој иницијативи била је упућена и Црној Гори и Федерацији БиХ, као и привременим институцијама Приштине, али се они нису одазвали до сада. Њихов отпор према иницијативи да наш регион заједно наступа према европском тржишту и да се брже економски развија није рационалан, али њихово је право да не учествују у заједничком покушају да се сви брже економски развијамо.

                Оно што је данас ноторна чињеница јесте да сада Европа на цео наш регион гледа као на најзаосталији део Европе, а тако не би смело да буде. Регион Западног Балкана има ресурсе, али и геостратешку позицију која треба да нас учини равноправним саговорником са остатком Европе. Међутим, да подсетим да нам је геостратешки положај, нажалост, кроз историју често био сметња за напредак зато што смо вечита мета различитих интереса који се овде преламају. Тако је кроз историју било, а нажалост тако је и данас.

                Србија најбоље зна цену коју плаћа управо због политичких аспирација различитих центара моћи којима је у интересу да Србија, а тиме и Балкан остану трајно буре барута, а који ће они по потреби палити или гасити. То смо у 20. веку осетили уз огромне жртве, а наша још увек свежа рана је 1999. година када нас је НАТО бомбардовао без сагласности Савета безбедности, мислећи да ће на тај начин помоћи албанским сепаратистима да нам отму Косово и Метохију. Тада је уместо светске правде овим простором завладала сила.

                Зато што смо све као српски народ преживели, поготово на Косову и Метохији, само зато што нисмо дали да нас распарчају и униште, све што је наше данас зна цео свет, па и они који су бацали бомбе на нас знају да су то учинили против сваког закона на овом свету.

                Косметски Албанци и њихови лидери који новцем купују наклоност и савете неких светских политичара, не би ли испословали признање своје самопроглашене независности, рачунају на силу, јер знају да права немају. Свакодневно врше притисак на српски народ, а ових дана је то било у сврху изборне кампање која, нажалост, није помогла Куртију да победи. Напротив, поражен је жестоко и то треба да му буде порука, јер у ослепљеној борби за власт и непостојећу државу сви они су заборавили да на Космету тешко живи и албански обичан народ, потпуно заборављен.

                Османијева и Курти уз помоћ својих западних спонзора свакодневно, различитим средствима, прете Србији, усуђују се да постављају ултиматуме, не поштују међународна документа, пре свега Резолуцију 1244, али ни Бриселски, ни Вашингтонски споразум, а стално очекују да Вашингтон и Брисел стану на њихову страну. То би било погубно за светску политику и међународно право, а посебно по УН и њихову мировну мисију на Косову и Метохији, а то је КФОР.

                О томе да ли због територијалних аспирација или жеља једне националне мањине да прави паралелну државу на територији једне суверене државе, чланице УН, треба да се поруши комплетна зграда међународног правног поретка, морају данас да размишљају све међународне институције. Остаје нам да верујемо да они представници држава, чланица УН које и даље подржавају отворено или тајно терористичко и сепаратистичко деловање Албанаца на Косову и Метохији и дају легалитет оваквим покушајима сецесије, имају у виду и знају да то није право ни правда. То је сила, то је преседан.

                Када је Србија у питању, за светске моћнике не постоји закон. У нашем случају, у случају Косова и Метохије, за њих не постоји Резолуција УН 1244. Заборавили су и међународни чувари мира на Косову и Метохији да су они ту управо дошли на основу те Резолуције, чијем кршењу свакодневно сведочимо од првог дана, а они који је крше никада нису кажњени за то. Напротив, толерише се све што Приштина ради, а то је да се Србији прети и Србија уцењује да призна самопроглашену тзв. државу Косово. Данас када нам туђи интереси не дају мира, не дају нам да будемо своји на своме, покушавају да нам отму наше, да уместо себе нас проглашавају злочинцима, да нас натерају да заборавимо и „жуту кућу“ и прогнане, убијене, спаљене домове и цркве, они очекују да ми поклекнемо. Али, није данас Србија монета за поткусуривање.

                На срећу, последњих 10-ак година, спољнополитичка позиција Србије се променила. Србија постаје економски и политички снажнија, поштованија у великом делу света. Тако добијамо прилику да говоримо о атаку на нашу државу. О жртвама и последицама говорили смо у парламенту много пута. Наше руководство је стало иза одбране наших националних и државних интереса, стало је и уз свој српски народ који је остао да живи на својим огњиштима што је и показала задња победа на локалним изборима на Косову и Метохији, а где је Српска листа однела убедљиву победу и ја овом приликом честитам српском народу који је на јединствен начин дао апсолутну подршку Српској листи и државном руководству на челу са председником Републике Александром Вучићем. Ту одлучност председника Републике видели смо и приликом гнусног напада јединица РОСУ на северу Косова и Метохије, што за нас Србе представља ветар у леђа и охрабрење за наш опстанак на Косову и Метохији.

                Наше руководство је патриотско и државотворно, а резултати и економске и политичке борбе за бољу, сигурну и суверену Србију су и те како видљиви и препознатљиви за нашу и међународну јавност. Таква политика и резултати нам управо омогућавају да као економски успешна и политички стабилна држава ширимо регионалне иницијативе и залажемо се и за бољи живот људи у целом региону. Србија препознаје потребу да сви у региону буду упућени једни на друге и да кроз регионалну сарадњу превазилазимо различитости, да уз поштовање државног суверенитета сваке од држава региона унапредимо регионалну сарадњу, удружујући све потенцијале и користећи компаративне предности наших држава.

                Србија је уверена да као регион можемо више да постигнемо на међународном плану и докажемо свету да нисмо тамо неки Балкан за кога нема места у модерној Европи и свету.

                Наравно да није тако, а то показује спремност Србије, Северне Македоније и Албаније да покажемо Европи да смо посвећени миру, регионалној сарадњи и развоју у свим областима које су важне за грађане наше државе.

                Овај споразум је у том смислу изузетно значајан јер се односи на једну озбиљну и важну област, то је сарадња у спречавању катастрофа и отклањању последица катастрофа. Земљотреси и поплаве, пожари, еколошки, хемијски ексцеси често немају границе, али када задесе једну државу, једно подручје, ништа није важније од правовременог спасавања живота и материјалних добара.

                Србија у томе има велико искуство и знање, а томе су нас научиле недаће које су нас сналазиле у претходном периоду, нарочито поплаве, клизишта и земљотреси. Зато је важно да ми суседи сарађујемо у таквим немилим ситуацијама које, нажалост, могу бити све чешће, а на то нас упозоравају и климатске промене које су све драстичније и са све озбиљнијим последицама по читаву планету, а ми смо њен део.

                Посланичка група СПС подржава овај споразум, јер чврсто верујемо да ће допринети бољој припремљености Западног Балкана да се организовано суочава и бори са природним и другим катастрофама.

Категорије: Посланичка група