Најновије

Учешће заменика члана сталне делегације НС при ПС ЈИЕ Ђорђа Милићевића на видео конференцији Сталног одбора Парламентарне скупштине Посланичка група

„Уважени господине Дерменцопулос,

            Поштоване колеге,

            Драги учесници састанка,

На почетку свог излагања бих желео да се захвалим Парламенту Грчке и колеги Дерменцопулосу на организацији данашњег састанка Сталног одбора, и да пожелим пуно успеха токо годишњег председавања, уз уверење да ће бити веома успешно и да ћемо унапредити свој рад као Парламентарна скупштина Процеса сарадње у југоисточној Европи.

Нажалост, опет се састајемо у виртуелном формату, јер пандемија КОВИД-19 не посустаје и доводи нас у ситуацију да морамо да користимо средства дигиталне технологије како би међусобно разговарали.

Овом приликом желим да изразим пуну подршку приоритетима грчког  председавања ПСЈИЕ, који се у великој мери тичу свих нас, посматрајући околности којима сви глобално сведочимо и који у великој мери утичу на квалитет живота наших грађана.

Приоритети као што су  унапређење безбедносне сарадње, функционисање демократских институција и владавине права, повезаност и одрживи развој, сарадња у области инвестиција, конкуретности и мобилности, еколошки проблеми и на крају социо-економске последице КОВИД-19 пандемије су веома важни и имају глобални карактер.

Промоција европске перспективе региона Југоисточне Европе, очување и јачање демократских институција, размена искустава и најбољих пракси, треба да остане у фокусу свих нас јер је европска перспектива управо оно што нас све спаја, и омогућава нам да делујемо као један. Од кључне је важности да европска перспектива региона буде јасно изречена и подржана од стране институција ЕУ и да се искористе све предности међусобне сарадње и заједничког координисаног деловања.

Безбедносни изазови, укључујући организовани криминал, трговину људима, тероризам, насилни екстремизам захтевају блиску сарадњу надлежних институција широм региона Југоисточне Европе, као и заједничко деловање у циљу превенције и правовременог реаговања. Данашње претње, као што су сајбер криминал и ширење лажних вести захтевају координисану акцију у очувању безбедности која постаје све важнија.

Негујући принципе регионалне и међународне сарадње, добрих односа у суседству, јачајући размену добара, ресурса и технологија и развијајући међуљудски контакт, као регион бићемо ближе европским стандардима и вредностима. Економска сарадња и сарадња у области инвестиција, конкуретности и мобилности је стожер наше сарадње и она треба да се додатно оснажи како би привреда региона ишла напред и била што је могуће више конкуретнија.

Климатске промене, одрживо очување квалитета ваздуха, управљање отпадом и отпадним водама, све су актуелна и хитна питања којима се бави процес „зелене транзиције“ наших економија. Зелена агенда је једна потпуно нова зелена, еколошка и енергетска револуција свуда у свету. Ми смо ове године кренули путем зелене транзиције, што је потпуно нови модел раста. Истовремено је циљ да имамо довољно енергије по одрживим ценама поштујући све стандарде заштите животне средине, јер нема више енергетике без екологије. Желимо енергетску безбедност али уз очување животне средине.

Управо је одрживи развој је кључни принцип који треба да нас заједнички доведе до смањења економског јаза и унапређења животног стандарда. Потребно је да уважимо потребе локалне заједнице, поштујемо принципе солидарности и помоћи најугроженијим групама као и заштити животне средине и биодиверзитета. Управо на овом пољу креирамо нашу сарадњу за будућност како би приватни капитал више подржао мисију заштите биодиверзитета.

Драге колеге,

Пандемија КОВИД-19 утицала је, и то наставља и даље да чини у великој мери, на наше економије, и тиме још више ставила акценат на потребу да заједнички сарађујемо како би ублажили социо-економске последице и наставили да јачамо наше привреде.

Желим ову прилику да искористим и да вас позовем да учествујете на састанку Генералног одбора за економију, инфраструктуру и енергетику који ће у формату видеоконференције организовати наш Парламент 14. децембра. Тема састанка је управо: „Економије Југоисточне Европе у светлу пандемије КОВИД-19: улози и перспективе“. Очекујем да тога дана имамо конструктивну расправу која ће резултирати усвајањем резолуције и препоруке које ћемо упутити владама учесница ПСЈИЕ, како би још ефикасније деловале у сузбијању последица изазваних пандемијом КОВИД-19.

            .

Република Србија придаје посебан значај развоју сарадње са другим учесницама из региона, као основи за одржање и повећање стабилности и промовисање свеукупне добросуседске сарадње. Сталан напредак и продубљивање регионалне сарадње, посебно кроз регионалне иницијативе, доприноси и интеграцији овог дела Европе у Европску унију, и што је најважније, добробити свих наших грађана..

Хвала Вам на пажњи.“

Категорије: Посланичка група