Најновије

Гостовање Бајатовића на ТВ Прва: Велика очекивања од састанка Путина и Вучића Вести

Предстојећа посета председника Србије Александра Вучића Русији, начин је не само да добијемо повољнију цену гаса, него и да задржимо инвеститоре и покажемо да је Србија поуздан партнер, рекао је директор „Србијагаса“ Душан Бајатовић.

Уочи састанка Вучића и председника Русије Владимира Путина, на којем ће се преговарати о цени гаса, Бајатовић је за ТВ Прва навео да је питање цене гаса поставила српска страна, али да све зависи од тога шта ће одлучити руски председник.

„Ми већ недељама уназад радимо припреме, урадили смо све анализе, рекли смо шта желимо и објаснили смо зашто желимо да имамо нижу цену гаса“, рекао је Бајатовић.

Он је истакао да има велика очекивања од тог састанка, јер Србија и Русија имају традиционално добре односе, те да би било добро када би се, каже, одмах дефинисала цена, подаци о флексибилности..

„Никада два председника неће разговарати о томе, већ о основним параметрима, где ће рећи да Србија треба да добије добру цену, добре услове у уговору“, наводи Бајатовић.

Бајатовић очекује да ће се састанак завршити тако што ће Гаспром и Србијагас, уз учешће Гаспром експорта, са тог састанка добити јасна упуства како треба да изгледа будући дугорочни уговор.

„Србија може да рачуна да ће у уговору да реши неколико параметара, добре количине, цену, флексибилност…“, истиче он.

Бајатовићева процена је да се енергетска криза у Европи неће решити до половине следеће године, те да ће Европа морати да решава своје проблеме.

Извор и фото: Танјуг