Најновије

Проф. др Славица Ђукић Дејановић: Ковид је зауставио позитиван тренд у броју новорођених беба Вести

Србија је на прагу демографске старости, а наталитет је најмањи у последњих десет година, наводи се у годишњем извештају Батута. Према последњим подацима, број становника у Србији износи 6.899.126. У односу на 2019. годину стопа смртности већа је за чак 15 одсто.

Коментаришући ову статистику, проф. др Славица Ђукић Дејановић, специјалиста психијатрије и саветница председнице Владе Србије оцењује да је Ковид 19 свакако утицао на ове бројке.

Ми смо озбиљно наталитетом и популационом политиком почели да се бавимо 2016. године и 2019. смо дочекали са сјајним резултатима. Имали смо највећи број новорођених беба те године у односу на све земље бивше Југославије, Мађарску, Бугарску и Албанију. Радовало је и то што је реч у највећем броју случајева било о трећем или четвртом детету. Међутим, корона је сигурно бацила сенку на те добре трендове због несигурности у свим областима живота“, навела је Ђукић Дејановић гостујући на телевизији К1.

Она је додала да верује да ће се Стратегијом за подстицај рађања помоћи да бројке поново буду охрабрујуће.„Свакако, она је само оквир. Када је реч о повећању стопе смртност, ми смо стара нација, а пандемија је утицала на то да особе старије од 70 или 80 година немају приступ здравственој заштити на коју су навикли”, навела је Ђукић Дејановић.

Према подацима, стопа смртности од короне је 8,9 одсто годишње, док су кардиоваскуларне болести и даље убедљиво водећи узрок смртности и то у проценту од чак 50 одсто од укупног броја умрлих.„

Због ковид пацијената приступ здравственој заштити је отежан па је морталитет узрокован другим болестима повећан. Корона је са закључавањем и физичким дистанцирањем донела и тиху пандемију депресије. Тиме озбиљно морамо да се позабавимо јер су људи у страху. Многи и у паници. Ми још увек толико тога о ковиду не знамо, али оно што знамо је да ће пандемија утихнути када достигнемо колективни имунитет од најмање 75 одсто“, навела је она.

Извор :Танјуг /К1