Најновије

Гостовање Бранка Ружића на ТВ Пинк: Одлука о продуженом зимском распусту још увек није донета, за сада имамо само предлоге Вести

Министар просвете науке и технолошког развоја Бранко Ружић, гостујући у јарњем програму на ТВ Пинк, истакао је да, када је у питању зимски распут, још увек није дошло до било каквих промена, а да су досадашње информације које су се појавиле, само нагађање медија, као и предлози.

ЗИМСКИ РАСПУСТ ПОЧИЊЕ 31. децембра, а ЗАВРШАВА СЕ 21. јануара

Ружић објашњава да до сада још увек ништа није одлучено, те да доктори, као и чланови Кризног штаба тек треба да разматрају о евентуалним променама, уколико епидемиолошка ситуација не буде на задовољавајућем нивоу.

Како додаје, одлуке се доносе на Кризном штабу, а досадашње информације, јесу само предлози и нагађања које се пласирају у медијима.

Ружић наводи да ће празници, славе и остала дешавања потенцијално утицати на промене распуста о чему ће се тек говорити, али за сада, и даље остаје првобитна информација.

  • Сви ће ићи на нека скијалишта, на одморе, и о мерама треба водити рачуна на најбољи могући начин. Мора се очувати модел који ће заштитити здравље – прича Ружић.

Говорећи о превенцији у борби против корона вируса, Ружић истиче да је вакцинација и даље најбољи позив, међутим, како је истакао, уколико неко не жели да се вакцинише, остали видови пропусница треба да буду испоштовани.

  • Жао ми је што ћу да разочарам децу, али за сада стање остаје непромењено – наводи Ружић.

ИНЦИДЕНТ У ШКОЛИ У ПЕЋИНЦИМА

Ружић додаје да инцидент у школи у Пећинцима јесте један неславан случај, а оно што је чињеница је то да је образовна установа живи организам, са хиљадама лица са различитим профилима.

Како је додао, у Пећинцима је поведен дисциплински поступак против професора, и он је суспендован.

  • Васпитна улога школе је драгоцена и важна, али поред тога, важна је и породица. Јер, није могуће да ће добра организација у свим школама бити одлична, а поред права, велика одговорност је и на родитељима. Из тог разлога се ради на едукацијама и родитеља али и наставника – прича Ружић.

Како додаје, поред физичког насиља, вербално насиље присутно је у истој мери.

Говорећи о вербалном насиљу које професори и наставници трпе од стране родитеља, али и ученика, Ружић апсострофира да нажалост има и таквих случајева за шта је превентива, али и едукација неопходна.

  • Верујем да у првом разреду деца неће правити неке фаулове, али тај узраст је период када треба радити на васпитању као и стицању неких навика – прича Ружић и додаје, да је у питању двосмерна улица.

Како је додао, професорски позив је један, поред здравства од најлепших позива, те из тог разлога, сви дугију захвалност људима који се баве оваквим послом.

Министар је за сам крај најавио и обнову многих студентских домова, као и изградњу нових. Он је том приликом истакао да се у просвету никада више није улагало, а све то, назвао је капиталним пројектима, када је у питању образовање у Србији.

Извор: ТВ Пинк