Најновије

Обраћање Ивице Дачића на Конференцији о иницијативи „ОТВОРЕНИ БАЛКАН“ Вести

Председник Народне скупштине Ивица Дачић обратио се на Конференцији „ОТВОРЕНИ БАЛКАН – Пут ка стабилизацији, сарадњи и просперитету региона“ . Обраћање председника преносимо у целости:


Поштована председнице Владе,
Уважени премијери Албаније и Северне Македоније,
Господине Ескобар, господине Лајчак,
Даме и господо,

Поздрављам вас на почетку ове конференције и захваљујем организаторима, пре свега господину Маринковићу и Ковачићу што су се потрудили да нас окупе око теме која је без сумње најважнија регионална тема у последњих много година.

Од покретања иницијативе „Отворени Балкан” прошле су тек две године, када су у Новом Саду председник Вучић и премијери Рама и Заев потписали иницијалну декларацију и представили намере наше три државе за јаче повезивање у нашем региону. За кратко време, до данас, ова иницијатива је показала да је пун погодак, да је најбољи и прави одговор на аутентичне потребе наших грађана и наших држава.

Од новосадске декларације до данас пређен је велики пут. У првим данима било је много више оних који су оспоравали ову регионалну иницијативу, него нас који смо стали иза ње. Говорило се и у региону, али и у Европи са много песимизма и мрзовоље, причало се да је „Отворени Балкан” утешна награда за чланство у Европској унији, да је то прављење неке нове Југославије, да су постојећи регионални пројекти довољни и да нам није потребан још један.

Драго ми је да су сви погрешили. Нема ни Југославије, нема ни утешне награде, ту је само огроман посао који смо до сада обавили и ту је пројекат који ће да промени изглед Балкана. Ово је први пут за 30 година да једна иницијатива за боље повезивање наших економија и наших људи има шансу да успе. Ниједна пре „Отвореног Балкана” то није била у стању, зато што није била израз наше аутентичне воље и решење за наше стварне проблеме. „Отворени Балкан” је од почетка до краја наш изум, он је средство да се наша друштва и наше економије повежу кроз отворене границе и за људе, робу и за капитал и услуге. Предуго су међу нама стајале разне баријере, које су само ометале наш развој и због чега смо сви заједно трошили огроман новац и време, а наше привреде без разлога трпеле велику штету.

Драго ми је што су данас са нама овде високи представници Европске уније и Сједињених Држава, то је велики подстрек за даљи рад на остварењу пројекта „Отворени Балкан”, али је то и потврда да је он од самог почетка добро осмишљен и да у њега вреди уложити, макар поверење.

Недавни сусрет председника Вучића и премијера Заева и Раме у Скопљу, означио је и почетак конкретних активности да би „Отворени Балкан” заживео у пракси. Циљ је да почетком 2023. године буду на снази све оне мере за укидање економских баријера између наше три државе и отворена врата за примену четири слободе отвореног европског тржишта. Већ сада су у току велике припреме у оквиру наших институција на прилагођавању прописа и уједначавању пракси и ја сам сигуран да ћемо за нешто више од годину дана имати на терену управо онакву слику какву смо и креирали све ово време кроз пројекат „Отворени Балкан”.

Таква слика на Балкану до сада није постојала. Уместо дезинтеграција, по којој смо нажалост познати широм света, Балкан ће бити простор велике и суштинске интеграције на пољу трговине, инвестиција, протока радне снаге без икаквих баријера. Ово је историјска прилика и сигуран сам да ћемо је искористити у пуној мери.

Свима онима, који још оклевају да се придруже, желим да кажем да су им врата широм отворена и да не постоји ниједан разлог да не уђу у „Отворени Балкан”. Ако и даље мисле да ће својим приступањем трпети неку штету или ризик, онда ће морати да објасне својим грађанима зашто је њихово тржиште затворено, зашто је њихова роба скупља и данима чека на граници и зашто тешко могу да нађу посао у свом најближем окружењу.

Што се тиче Србије, Албаније и Северне Македоније, ми немамо такве дилеме још од самог почетка и убрзано радимо на томе да „Отворени Балкан” већ сутра покаже своју праву вредност.

Хвала вам још једном што својим учешћем на овој конференцији подржавате рад на овом најважнијем пројекту за будућност нашег региона и уверен сам да ћемо и на овај начин дати подстрек да буде реализован што пре и у пуној мери.

Хвала вам!

Извор: Парламент