Најновије

Гостовање Ђорђа Милићевића на РТС: Суштина уставних амандмана је да се акценат стави на владавину права Вести

У дијалогу власти и опозиције на РТС-у мишљења су о референдуму, закону о експропријацији, Рио тинту суочили Стефан Јовановић из Народне странке и Ђорђе Милићевић из Социјалистичке партије Србије.

Потпредседник ГО Социјалистичке партије Србије Ђорђе Милићевић, гостујући на РТС, тврди да је закон о референдуму и народној иницијативи наша уставна обавеза.

„Устав је усвојен 2006, потребно је ускладити та два закона са уставом, та усклађеност је неминовно морала да буде урађена до 2008, али је био неозбиљан приступ и није урађено. Циљ није Рио тинто нити преамбула“, каже Милићевић.

Суштина уставних амандмана је, наводи, да се акценат стави на владавину права.

„Србија се јасно определила када је реч о европском путу и поглавље 23, правосуђе и основна права, амандманима који су предложени се жели ојачати и оснажити управо правосуђе у Србији. Немају додирних тачака закон о експропријацији са законом о референдуму и народној иницијативи“, напомиње Милићевић.

Понавља и да Рио тинто није тема и да нема везе са овим законима. „Две године ће се вршити истраживања, да ли ће после бити тема, то нико не зна“, каже Милићевић.

Наводи да се закон о референдуму и народној иницијативи усваја по хитној процедури јер смо, каже, ограничени временским роковима.

„Трећег априла су избори, тајминг је такав да у таквом интервалу до 16. јануара морамо спровести референдум. Мора бити простора ако буде жалби и примедби, у фебруару ће бити расписани ванредни парламентарни избори“, каже Милићевић.

Подсећа да су радне групе још 2017. и 2018. године дефинисале амандмане, те да се гласа за ефикасније и независно правосуђе.

Извор: РТС