Најновије

Гостовање Ивице Дачића на ТВ Хепи: Промена Устава није рад у школи на слободну тему Вести

Закон о референдуму ће бити на дневном реду данас. Поводом тога, председник Скупшине Србије и лидер СПС-а, Ивица Дачић, гост у „Добро јутро Србијо“ на ТВ Хепи рекао је:

-Једини циљ доношења закона о референдуму је спровођење референдума о уставним променама. Најзад смо дошли до једног текста уставних амандмана који је прихватљив за венецијанску комисију. Циљ је да се судије не бирају у парламенту и да се ослободе политичког утицаја. Неопходна је промена закона о референдуму. Идемо на то да извршимо уставне промене у складу са жељом да се десе и ванредни парламентарни избори, јер да нема избора, референдум је могао и за време избора, али овако не може јер скупштина мора да прогласи нови устав, а овако не може јер је распуштена. Сто пута сам рекао да промена устава није као неки рад у школи на слободну тему. Када се прихвати званична иницијатива за промену устава, онда то може да се мења.

О изборима

-Више не знам колико сам пута био на изборима. Пре расписивања избора, мора се распустити скупштина, а то је половина фебруара. Дошли смо до агенде да је дан за референдум 16 јануар. Да бисмо све то стигли, морамо да донесемо закон о референдуму. Чак и полиција пита кад је гласање због окупљања. Ми данас имамо седницу о референдуму. Већ у понедељак настављамо даље.

Дачић даље каже:

-Наравно да нас занима заштита животне средине. Али, екологија не спада у врх занимања људи. Више их занима економска, социјална заштита. Људи имају право да се окупљају, протестују, али наравно да поштују Устав. Колико сам разумео Вучића, да се сада чекају званични папири које би требало да достави Рио Тинто. Немогуће је да прође та тема ако има неке опасности, а да српске власти не реагују. Ово би све требало схватити као политичку борбу, али оставимо по страни то. Увек имате присталице теорије завере на сва питања. Нисам стручан из те области, али знам само да промена Устава није у вези са тим него искључиво у вези са правосуђем. Ја сам рецимо сведок да се прича у вези са никлом није реализовала. Био сам у Глазгову на Форуму за еколошке промене. Ми нисмо ни у току шта нас чека у наредном периоду. То је план за 30 година. У многим државама ће се брзо забранити вожња аутомобила на гас, нафту. Праве се нови начини грејања, али то је много скупо и ту наилазимо на проблеме. Све то подразумева велике трошкове као рецимо да се повећа температура за један степен. Чекају нас тектонске промене.

Дачић осврнуо на дешавања од раније

-Идеја о Стратешком партнерству са Француском је потписана пре ове власти и ја сам био против. Чак мислим да је Саркози био тад. Где су они сад? Био сам у Лондону и потписао споразум о слободним медијима, а потписао сам док гледам демонстранте тамо. Ево када је реч о мени, не мора да буде промена Устава, нек остане да скупштина бира правосуђе. Јуче смо имали у скупштини неки панел јер смо као домаћини имали прилику да чујемо обраћање три премијера. Говорио је и Ескобар. Било је јуче јако корисно да се саслуша шта све говоре премијери. Поготово да се чује шта каже Албанија. И Рама каже нећемо да се правдамо шта радимо, нек схвати ко како хоће.

На крају разговора, Ивица Дачић је пожелео срећу Вучићу данас у Русији.

Извое: ТВ Хепи