Најновије

Обраћање проф. Др Жарка Обрадовића на партијском форуму који је организовала КП Кине са представницима политичких странка земаља Централне и Источне Европе Посланичка група

Обраћање потпредседника СПС и председника групе пријатељства са НР Кином проф. Др Жарка Обрадовића на партијском форуму који је организовала КП Кине са представницима политичких странка земаља Централне и Источне Европе

 Поштовани г-дине Сонг Тао,

    Уважени учесници, драги пријатељи,

    Желео бих најпре да се у име Социјалистичке партије Србије захвалим Комунистичкој партији Кине на позиву да учествујемо на овом партијском форуму. 

    Дозволите ми, такође, да у име Ивице Дачић, председника Социјалистичке партије Србије, пренесем поздраве председнику Си Ђинпингу и честитке поводом обележавање 100 година постојања и деловања Комунистичке партије Кине. 

    КП Кине је у протеклих 100 година прешла дуг и тежак, али славан пут, и постала највећа, најјача и водећа партија левице у свету. Својим идејама и пројектима за развој, КП Кине је у потпуности променила Кину, учинила је развијеном и јаком државом. Председник Си Ђинпинг је својим ставовима за изградњу социјалистичког друштва са кинеским карактеристикама и за јачање јединства у партији отворио нову страницу у историји Кине и учино Кину једном од најмоћнијих држава света. 

    Односи између Социјалистичке партије Србије и Комунистичке партије Кине су одлични, засновани на вишедеценијском пријатељству и сарадњи, међусобном разумевању и подршци. Као део владајуће коалиције, СПС даје свој допринос јачању односа између две државе. Најбољи пример такве подршке је посета председника СПС Ивице Дачића, тада као министра иностраних послова Србије, фебруара месеца прошле године, у време пандемије ковида 19, када је посетио свог колегу Yу Wеиа. Дачић је био једини страни државник који је дошао у Пекинг и подржао Кину. 

    У Србији се реализују или су завршени бројни пројекти у областима инфраструктуре и енергетике ( изградња деоница ауто-пута Београд-Јужни Јадран, обилазнице око Београда, брзе пруге Београд-Будимпешта, изградње новог блока термоелектране Костолац идр.) . Поред тога кинеске компаније су купиле више предузећа и започета је изградња нових фабрика у различитим областима, Таква привредна сарадња обезбедила је даљи развој Србије и отворила бројна нова радна места за грађане. То за многе људе у Србији значи сигуран посао, стабилну зараду и мирну и срећнију будућност.


  Србија је прави, искрени пријатељ Кине и њен најважнији партнер у овом делу Европе. Кина то зна и цени. Прошле године када је проглашена пандемија ковида 19, Србија је од Кине добила велике количине медицинске опреме, респиратора и лекова, кинески лекари су нам пренели своја искуства, а били смо и прва земља у Европи која је добила и почела да користи кинеску вакцину против ковида 19. 

Србија је захвална за сву помоћ и подршку коју има од Кине и у међународним односима.

Однос између Кине и Србије је модел за деловање других држава и партија. Успешна сарадња може да постоји само са оним државама и партијама које су самосталне у одлучивању и које се поред посебних унутрашњих циљева развоја, залажу и за опште циљеве (мир и безбедност у свету и будућност човечанства). Србија и Кина то свакако јесу, зато је наша сарадња тако добра и има будућност.

    Хвала.

Категорије: Посланичка група