Најновије

Гостовање Ивице Дачића на ТВ Прва: Желим да позовем све Социјалисте да му одамо велико признање и поштовање Вести

Гостујући у Јутарњем програму на ТВ Прва, председник СПС Ивица Дачић открио је детаље свог дугогодишњег пријатељства са Милутином Мркоњићем, који је преминуо синоћ.

Подсећамо, почасни председик СПС Милутин Мркоњић преминуо је синоћ након дуге болести, а узрок смрти био је успорен рад срчаног мишића.

Овим поводом, Ивица Дачић је гостовао у Јутањем програму, где је, између осталог, рекао да је имао неки осећај да би требало да се врати у Србију из Мадрида, где је био на генералној дебати о стању демократије у свету у оквиру 143. Интерпарламентрне уније.

„Ја сам јуче дошао у Србију, иначе је требало да будем у Мадриду у оквиру Интерпарламентарне уније. Интуитивно сам се вратио раније, имао сам неки осећај“, рекао је Дачић, и додао:

„Постоје тренуци у животу када човек једноставно почне да размишља на ту тему вечног питања, али то није у нашем менталитету. Увек остане жалост за тим што о свим тим стварима причате а тај неко не може да вас чује.“

Осврћући се на поздраве које су колеге из политичког света слале Мркоњићу, Дачић је рекао:

„У порукама и саопштењима Сви се слажу да је био велики господин, био је кључан за један веома тежак период у нашој земљи, после бомбардовања. То сам написао на свом инстаграму, иначе ретко користим друштвене мреже, али морао сам да кажем да је отишао највећи међу нама. Био је наш почасни председник, познат по ауторитету, на неки начин политичка подршка и отац свима нама.“

Везано за Мркоњићев испраћај на вечни починак, о ком је преминули имао посебну жељу, Дачић је рекао:

„Предложићу да буде сахрањен у Алеји заслужних грађана. Комеморација и сахрана биће највероватније у среду.“

На питање када га је упознао, Дачић је кратко одговорио:

„Не сећам се када сам га упознао, откад знам за себе, знам за њега. Најдубље саучешће свим његовим најближима.“

Дачић је такође навео да је Мркоњић од почетка до краја каријере и живота остао веран социјалистичким принципима, али и да је много волео спорт, и подсетио да је Мркоњић рекао Слободану Милошевићу да им подели свима дипломатске пасоше после златне медаље коју су донели девдесетих година.

Оно што многи нису знали јесте да је Мркоњић имао и спортску каријеру, бавио се кошарком. Био је и капитен екипе у којој је био легендарни Душан Ивковић који је такође недавно преминуо.

Извор: Мондо/Курир