Најновије

Гостовање Ивице Дачића на ТВ Пинк: Биће упамћен као човек ‘пре рока’, отишао је прерано Вести

Председник Скупштине Србије Ивица Дачић изјавио је да ће сахрана политичара Милутина Мркоњића бити у четвртак, а да ће комеморација у Народној скупштини Србије бити одржана тог дана од 11 сати.

Дачић истиче да је смрт Милутина Мркоњића све погодила, и да, како додаје, никада није време за умирање, објашњавајући да је крио да је лоше, и да се љутио на новинаре када извештавају о његовом здравственом стању.

  • Ја нисам веровао да смо дошли дотле, када ме је доктор назвао. Он је рекао да је два дана пре смрти био јако лоше, али да до последњег тренутка није веровао да ће умрети, и да ће овакав исход бити забележен – прича Дачић.

Дачић је открио да ће у свим општинским и градским одборима бити постављене књиге жалости, јер је, како је истакао ретко који политичар био тако популаран и вољен, додајући да сваки новинар у Србији који говори о његовој смрти, њега симпатише, без обзира на политичку опредељеност.

  • Све те ствари се своде на симпатије, да је био господин човек, шмекер, неко са манирима, а са друге стране, неко ко је био веома радан, да је увек говорио да је струка испред политике, и никада се није представљао као политичар, већ као инжењер. Ја сам њега упознао давно, и када сам ја почео да се бавим политиком, он је већ био на функцијама… – присећа се Дачић.

Говорећи о Мркоњићевом раду на инфраструктурним пројектима, Дачић додаје да је и сам председник Вучић у њему препознао политичку вољу каква је, зарад успеха Србије била неопходна.

  • Био је веран и одан идејама и људима са којима је некада радио. Милион пута ме је звао за те неке људе који су из старе гарде. Био је веран и Милошевићу, и био је један од последњих мохиканаца те комунистичке идеологије – прича Дачић.

Дачић је додао да је Мркоњић све звао „сине“ и сви политичари са којима је радио, њега су називали политичким оцем, позвао је све који су га поштовали да се упишу у књигу жалости, те открио да ће сахрана бити одржана у четвртак.

  • У четвртак ће сигурно бити пуно људи, и наравно, све ковид мере биће испоштоване – рекао је Дачић, те открио да ће комеморација у четвртак у Народној скупштини бити око 11 сати, где ће сахрана и изјављивање саучешћа почети око два сата – рекао је Дачић.
  • Свима ће бити упамћен као човек „пре рока“, а отишао је пре рока! – истакао је Дачић.

Говорећи о љубави са познатом певачицом Аном Бекутом, Дачић истиче да је то љубав каква се ретко сретала.

  • Помагао је људима, толико је помогао да их ни он лично није познавао тако добро. Увек је знао да послуша проблеме, да ургира – прича Дачић.

Oценио је да су увреде изречене на друштвеним мрежама на рачун патријарха Порфирија поводом његовог оглашавања око сукоба на протестима право светогрђе.

„Не знам чиме је изазвао такве нападе, када је само позвао да не буде сукоба и да се све одвија у миру. Вероватно им је засметало то што их није подржао“, рекао је он.

Додао је да је оно лоше што су друштвене мреже донеле са собом то што људи кријући се иза лажних имена одапињу стреле према другима, мада како је истакао, неки то раде и под пуним именима и на мрежама се понашају као људи ослобођени сваке одговорности.

Истакао је да се људима у Србији никада није бранило да протестују и као некадашњи министар унутрашњих послова навео да је договор увек био да не сме да се дозволи блокада међународних саобраћајница.

Коментаришући протесте претходног викенда, рекао је да они који су их организовали желе да буде инцидената да би они довели до омасовљавања протеста.

„То је везано за предстојеће изборе и позиционирање одређених структура пред изборе, јер многе опозиционе политичке странке неке нису део овога, имају своју политичку агенду и нису са овима који протестују већ су против њих“, оценио је Дачић.

Нагласио је да није тачно да се Закони о референдуму и експропријацији, због чијег се усвајања протестовало, доносе због Рио Тинта.

„Закон о референдуму је требало давно да се донесе. То је била обавеза после усвајања Устава 2006. али то није урађено“, навео је он.

Уколико Одбор за уставна питања буде имао поптуну сагласност око текста уставних амандмана, он могао већ да закаже седницу парламента на којој би се усвојио тај текст и расписао референдум за 16. јануар.

Дачић је за ТВ Пинк рекао да би на тај начин успело све да се заврши пре распуштања скупштине.

Чланови скупштинског Одбора за уставна питања данас би на седници требало да утврде Предлог акта о промени Устава, Предлога уставног закона за спровођење промене Устава и Предлог одлуке о расписивању референдума, ради потврдивања акта о промени Устава.

Такође, скупштина би требало данас да усвоји предлог да се у саставу Републичке изборне комисије (РИК) нађе додатних 12 људи из опозиције и то шест чланова и шест заменика.

Дачић је додао да је такав састав РИК-а предложио у складу са међустраначким договором и да ће он бити исти и за изборе и за референдум.

Извор: ТВ Пинк